Efteråret er på vej: 4 typer fedt til din hest 

Det er ingen hemmelighed, at efteråret nu er på vej. Derfor er der er nogle ting, som er værd at overveje nu i forhold til din hests fodring for at sikre dens sundhed i løbet af vinteren. En af de ting er at tilbyde din hest et sundt fedttilskud. Denne artikel præsenterer fire forskellige typer af sådanne tilskud, som muligvis kan hjælpe med at styrke din hest gennem efteråret og vinteren.

Er fedt sundt?

Fedt er energi, og det er særligt vigtigt i efteråret og om vinteren, hvor mange heste bruger ekstra energi på at holde varmen. Men lidt ligesom med mennesker er det ikke ligegyldigt hvilken type fedt, du giver din hest. Fedt er en essentiel del af din hests kost, og mængden afhænger af hestens stand, type og arbejdsbyrde. Jo mere den arbejder, des mere energi har den brug for.  
Deudover kan det være forskellige typer af fedtstoffer afhængig af netop din hests behov. Fedtstoffer, der indeholder højt omega-3 og lavt omega-6, er afgørende for god generel sundhed. Det har betydning for dannelse af hestens kropsceller, vigtige hormoner og nervecellernes funktioner.

Annonce

Afhængigt af din hests arbejdsbyrde vil mange heste have gavn af et fedttilskud hele året. Hvis din hest har svært ved at holde huld om vinteren, kan det være en god idé at begynde at øge fedttilskuddet allerede i løbet af sensommeren og efteråret. Det anbefales altid at konsultere en ernæringsekspert eller din dyrlæge, før du ændrer din hests kost. 

Læs også: OMEGA 3 – det essentielle tilskud 

Hørfrøolie

Der er god grund til, at hørfrøolie betragtes som en ‘super food’ inden for menneskets kost/ernæring.Det har mange af de samme fordele for hestene. Hørfrø kan gives som olie eller i malet/kværnet form, men du skal være opmærksom på, at hvis de gives hele, er skallen hård nok til ikke at opløse sig i maven og dermed bliver det ikke blive optaget i hestens fordøjelsessystem. Hvis de males eller kværnes, skal de fodres til hesten med det samme for at forhindre oxidation og harskning. Søg efter olier, der er koldpressede, for at sikre, at omega-3-fedtsyrerne forbliver intakte. Forholdet er fire gange mere omega-3 end omega-6, og da olien er 100% fedt, gør dette det også til et ideelt valg for en hest, der skal tage på i vægt eller nå et bestemt antal kalorier pr. måltid. Hørfrøolie er også ofte omtalt som linolie.

Anbefalet daglig dosis er mellem 50-200ml om dagen. 

Fiskeolie

Fiskeolie er et andet meget anerkendt fedtsupplement inden for den menneskelige kostpyramide, og måske er det ikke så skidt endda for vores heste. Undersøgelser viser, at selvom hesten ikke er udviklet til at spise fisk, så er fordelene ved et omega 3-rigt fiskesupplement store. Nogle heste vil ikke indtage fiskeolie produkter grundet smagen. Fiskeolie kan komme fra mange forskelle fiskearter og der rådes til, at undersøge bæredygtigheden ved et givent produkt, for at undgå at støtte overfiskeri. Der findes ligeledes alger og tang til heste som er rig på omega-3 og mineraler, og enten kan fodres som tørprodukt eller som olie.

Anbefalet daglig dosis kommer an på hestens huld, type og arbejdsmængde, men de kan fodres mellem 60-150ml. om dagen.

Læs også: Fra græs til stald: det bør du overveje

Chiafrø

Chiafrø er et andet fremragende tilskud med højt indhold af omega-3 som både giver din hest fedt (31%), fiber (34%) og protein (17%). Chiafrø har også den fordel, at de absorberer væske, danner slim og kan være med til at fjerne sand fra maven, ligesom loppefrøskaller kan. Chiafrø kan være dyre at fodre i de mængder, der er nødvendige for heste, men de er lette at give, er smagsneutrale og kan eliminere behovet for loppefrøprodukter og en eventuel tarmudrensning eller sandudrensning.

Det anbefales at heste fodres med 10 gram chiafrø per 100kg hests om dagen. For mange chiafrø formodes at kunne give tramproblemer, hvis hesten ikke får nok væske.

Græs indeholder essentielle fedtsyrer som hesten har brug for. Canva Pro

Alfalfa og lucernehø

Græs og hø af god kvalitet har en naturligt højt indhold af omega-3 og lave mængder af omega-6. Derfor er det afgørende at give din hest højkvalitetshø hele året rundt, men det er især vigtigt om efteråret og vinteren, hvor næringsindholdet i græsset er lavt. Alfalfa, også kaldet lucernehø, kommer fra en plante, der tilhører bælgplantefamilien. Det har et højt indhold af energi, fibre (28%) og protein (20%).En stor fordel er, at lucernen giver hesten øget tyggetid, som også er vigtigt for en sund og rask hest. 
Lucernefrøene har et fedtindhold på 13%, men selve høet indeholder cirka under 1% fedt. Dog er de fleste lucernefoder produkter tilføjet hørfrøolie eller anden olie for at undgå støv og holde sammen på høet. Derfor ender lucernehø ofte på en fedtprocent omkring 10%. 
Anbefalet daglig dosis svinger mellem alt fra 200 gram til 2 kilo.

Vær opmærksom på, at det kan være udfordrende for gamle heste med nedsat lever- og nyrefunktion at fordøje lucerne, grundet det høje indhold af protein og kalcium, som kan belaste lever og nyrer. Derfor skal det som udgangspunkt kun fodres i små mængder til ældre heste, der oplever disse problematikker.

Ahiflower – den nye superplante
Ahiflower er for nyligt blevet opdaget som en mulig superplante, i hvert fald når det kommer til omega-3. Det er en naturligt vildtgroende plante, som blev fundet i England. Hver blomst producerer op til fire frø, som kan omdannes til en omega-3 -rig olie, som indeholder mere omega-3 end nogen anden frøolie.

Læs også: Det vigtige grovfoder: Stråfoderets mange muligheder

Undgå nogle af de vegetabilske olier

Som med mange ting i hesteverden er det vigtigt ikke at gå på kompromis med din hests sundhed. Din hest skal ikke fodres med usunde olier, med for højt indhold af omega-6, da det kan resultere i overskydende inflammation og dårlig hjertekar-sundhed og dårlig tarmfunktion. En tommelfinger regel er at undgå de fleste vegetabilske olier, da forholdet mellem omega-6 og omega-3 er skævt. Især solsikkeolie skiller sig ud som den værste olie at give din hest (og dig selv). Solsikkeolie indeholder 206 gange mere omega-6 end omega-3. Derudover opfordres det til at undgå at fodre din hest med majsolie, kokosnødolie, sojaolie og olivenolie.

Andre vegetabilske olier som er gode for din hest er eksempelvis hørfrøolie, hempefrø olie og rapsolie. Men ligesom med alle de andre olier, bør du undgå varmebehandlede produkter. Det anbefales at bruge fedttyper, der er specifikt udviklet til heste og ikke mennesker. 

Fordelene:

Nogle af de væsentligste fordele ved omega-3 rige fedtkilder:

  • Sund for pels, hud og hove. 
  • Hjælper til normalt syn, hjerne- og hjertefunktion. 
  • Kan være givende til muskler og led, ligeledes ved gigtsygdomme. 
  • Kan hjælpe på insulin balancen samt fordøjelsen. 
  • Kan bidrage til at reducere inflammation og luftvejsproblemer. 

Kilder:

https://ker.com/equinews/omega-3-fatty-acids-horse-health/

https://nenuc.dk/2022/01/26/fedt-er-ren-energi/

https://www.ahiflower.com/

https://ker.com/equinews/fish-oil-supplementation-exercising-horses/

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce