Fra græs til stald: Det bør du overveje

Sommeren er så småt ved at gå på hæld. For mange heste betyder det farvel til det frodige græs og goddag til boksen og mindre foldtid. Denne overgang bør altid laves så nem som muligt for hesten for at undgå eventuelle sygdomme og generelt ubehag for hesten.   

Annonce

Et skift fra døgngræs til boks kan nemlig sammenlignes med et foderskifte på mange måder. Derfor er der en række hensyn, vi skal tage som hesteejere, forklarer hestedyrlæge Nanna Luthersson:  

”Overgangen fra græs til stald kan uden tvivl kategoriseres som et foderskifte. Derfor er der en række hensyn, vi skal tage, så den overgang bliver så god som muligt for hesten. Sæt gradvist hesten op i både grovfoder og krybbefoder, og sørg for, at den kommer så meget ud af boksen som muligt hen over vinteren.”   

Nanna Luthersson

Generelt er det en god tommelfingerregel, at du aldrig må lade hesten gå fra den ene yderlighed til den anden uden gradvis tilvænning. Det gælder både i forhold til fodring, træning, foldtid og alt ind i mellem.    

Hvem er Nanna Luthersson

Nanna Luthersson er uddannet dyrlæge og arbejder til dagligt ved Hestedoktoren i Kirke Eskilstrup på Nordvestsjælland. Hun er født og opvokset på Island, men hun flyttede til Danmark for at læse til dyrlæge, hvor hun fortsat bor i dag. Hun har særlig interesse i fodring af heste og sygdomme i relation til fodring. Hun har desuden deltaget i og stået for en række forskningsprojekter omkring eksempelvis mavesår og forfangenhed.   

Læs også: Det skal du huske, inden vinteren sætter ind

Et foderskifte, som bliver lavet for brat, kan have en række negative konsekvenser for vores heste. Derfor skal vi allerede begynde at tænke over efteråret og vinterens fodring sidst på sommeren.   

”Allerede engang i august kan man med fordel begynde at tildele stråfoder på folden i mindre mængder, hvis man ikke allerede har gjort det i løbet af sommeren. På det her tidspunkt vil næringsindholdet i græsset ikke være lige så højt som i foråret og i højsommeren. Der er eksempelvis mindre beskyttelse mod mavesår i græsset, når vi kommer ind i sensommeren og efteråret.”   

Heste skal have mellem 1,75-2 kg grovfoder pr. 100 kg hest om dagen  

Nanna Luthersson

Fra naturens side er hesten vant til at spise græs, urter og lignende og søge efter føde – og dermed spise små og mange måltider fordelt over hele døgnet samt bevæge sig efter føde. En vild hest ville bruge op til 20 timer på at søge efter og indtage føde.   

”Det er også vigtigt, at vi sørger for, at hesten fortsat får bevæget sig, selv om den ikke går på døgnfold længere. Hestens tarmsystem er lavet til bevægelse, og det kan blandt andet forårsage spiserørsforstyrrelser, hvis hesten ikke får bevæget sig nok. Manglende motion øger risiko for forstoppelse. Mangel på græs eller grovfoder øger risiko for spiserørsforstoppelse. Bevægelse er desuden vigtigt både i forhold til led, ben og blodcirkulationen og ikke mindst for tarmene.”   

Sådan laver du en god overgang fra græs til stald

  • Sørg for at tildele stråfoder allerede fra august og introducer det gradvist, så tarmene langsomt vænner sig til det – der kan være ændringer i tørstoffet fra græs til stråfoder, og det kan give udfordringer i hestens tarmsystem  
  • Når hesten er på stald, øger du gradvist mængden af stråfoder afhængig af, om hesten har græs til rådighed, men det er vigtigt, at hesten altid har stråfoder til rådighed. Det er vigtigt at hesten får tildelt ståfoder i korrekte mængder (1,75-2 kg/100 kg hest pr. dag), og at det udfodres minimum tre gange dagligt, så vi undgår for lange intervaller hvor hesten ikke har noget at spise, især i dagtimerne. 
  • Undgå gerne at sætte din hest direkte på halmbund i starten (brug i stedet spåner, træpiller eller anden form for ikke spiselig strøelse), så din hest ikke spiser af bunden – sørg i stedet for, at din hest har godt med stråfoder til rådighed   
  • Hvis du har en hest med tendens til overvægt, og derved ikke kan give den wrap i store mængder, så kan du udskifte ca en trediedel af wrappen med halm. Dette giver hesten mulighed for at få den nødvendige volumen af stråfoder, nedsætter spisehastigheden og øger tyggetid. Hold hesten i gang – enten ved fold eller øget motion – flere timer i boksen betyder øget risiko for forstoppelse  
  • Sæt gradvist mængden af krybbefoder op  

Hvornår skal hesten ind fra døgngræs?

Det kan være svært at fastsætte en præcis dato for, hvornår heste skal tages ind. Det afhænger af alt fra race, træningsniveau, alder og huld – og alt ind i mellem.   

Læs også: Vinterkådhed? Derfor kan din hest være lidt friskere om vinteren

Reglerne fra SEGES siger følgende:  

”Kvæg og heste skal som udgangspunkt have et læskur/bygning at gå ind i, hvis de er ude mere end 12 timer i døgnet om vinteren eller i vinterlignende vejr.”  

Hvad vinterlignende vejr dækker over, kan være svært at afgøre. Desuden kan det variere fra år til år, hvornår det giver mening at lade hestene komme på boks igen.

Derfor er det bedste råd fra Nanna Luthersson, at man bruger sin sunde fornuft, når man skal finde ud af, hvornår hesten skal ind på boks.  

”Kig på din hest. Det er de færreste heste, som trives med kombinationen af kulde, regn og blæst.”   

Hvornår vejret skifter fra sol og høje temperaturer til regn og blæst kan som bekendt svinge meget. Derfor skal vi gerne undgå at hænge fast i, hvad vi plejer at gøre.  

”Efterår og forår stiller høje krav til hesteejere, fordi der kan være store udsving i vejret.”  

Krybbefoder

Når det kommer til hestens krybbefoder, er rådet det samme: Kig på din hest. Hen over sommeren får mange heste kun tildelt nødvendige vitaminer og mineraler – og måske du ikke behøver at ændre på det?  

”Nogle heste kan have en tendens til at være i lidt for godt huld, når de kommer fra sommergræs. Måske krybbefoder i store mængder ikke er nødvendigt. Derfor kan det sagtens være, at man ikke behøver ændre på, hvad den får om sommeren og om vinteren.”   

Her kan vitaminer og mineraler ofte være tilstrækkeligt. Dette kan suppleres op med lucerne eller roepiller, men ofte har den ikke brug for særlig meget, hvis den er godt i stand efter sommeren, forklarer Nanna Luthersson.    

Læs også: 3 tips til at give din hest grovfoder nok – uden overfodring

Hvis du alligevel vurderer, at din hest skal have øget mængden af krybbefoder efter sommeren – det kan være, din hest eksempelvis skal kunne præstere på højt niveau til stævner eller anden hård fysisk aktivitet – skal du gradvist sætte hesten op i foder.    

”Afhængig af mængden af krybbefoder, som din hest skal ende med, skal du bruge omkring 14 dage på at få din hest op på den mængde. Det er ikke nødvendigt for den hest, som kan nøjes med vitaminer og mineraler året rundt. Tilpas foder og fodermængde til din hest.”   

Sommerfordring såvel som vinterfodring stiller krav til dig som hesteejer. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom i overgangsperioderne. Hvis du er i tvivl, så kontakt din lokale foderspecialist.  

Hvilke konsekvenser kan det have, hvis vi ikke laver en ordentlig overgang fra (døgn)græs til stald?
  • Stort og pludseligt vægttab  
  • Mavesår   
  • Kolik    
  • Spiserørsforstoppelser – ofte på grund af sult   
  • Generelt mave- og tarmproblemer   
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce