En tikkende bombe: Handlen med skind truer bestanden af æsler verden over   

Vidste du, at bestanden af æsler verden over er truet? Hvert år slagtes 4,8 millioner æsler for at lave Ejiao, en traditionel kinesisk medicin. Konsekvenserne er ødelæggende. Ikke kun for dyrene selv, men også for de millioner af mennesker, der er dybt afhængige af deres æsler for daglig overlevelse.   

En global krise påvirker æsler verden over. Aldrig før har bestanden af æsler været udsat for så stort et pres. Efterspørgslen på det kinesiske naturmedicin Ejiao er øget kraftigt i løbet af de seneste år, og det har ført til en markant stigning i illegal handel og inhuman slagtning af æslerne. Det fastslår en rapport fra The Donkey Sanctuary, en engelsk velgørende organisation, som arbejder for at beskytte æsler rundt om i verden.  

Læs også: Har du brug for et læssetov? 

Æselskind for millioner 

Rapporten beskriver handlen med æselskind som en tikkende bombe: Alene i Kenya blev over 300.000 æsler slagtet på under et år, hvilket svarer 15,4 % af bestanden. Det sker samtidigt med, at den årlige tilvækst i antallet af æsler i Kenya kun er steget med 1 procent. Omfanget af denne handel betyder, at over halvdelen af alle verdens æsler kan være truet i løbet af de næste fem år. Æselskindene bliver sendt til Kina, Vietnam og Hongkong, hvor de bliver tørret og saltet, og solgt videre. Det er en indbringende handel, og på den kinesiske handelsplatform Alibaba, sælges ekstrakt af æselskind for mere end 60.000 kr. pr ton. Handlen med æselskind udgør nu en alvorlig trussel mod æslernes velfærd, og millioner af menneskers levebrød.  

Hvad bruges Ejiao til? 

Ejiao har været brugt i Kina i tusindvis af år, og det forlyder sig, at det kan kurere flere forskellige sygdomme. Ifølge Science magasinet, siges det at det kan forebygge ufrivillig abort og blodcirkulations problemer, det kan hjælpe mod manglende libido, og for tidlig aldring. Nogle rygter siger, at det endda kan kurere Corona virus. Der findes dog ingen videnskabelig dokumentation for disse påstande, og egenskaberne af Ejiao er hovedsageligt baseret på befolkningens frygt for sygdomme og mundtlige overleveringer. Præparatet kombinerer mineralholdigt vand fra Shandong provinsen i Kina, og kollagenpulver udvundet af æselskindene. Traditionelt set blev medicinen skabt i en proces, der bestod af 99 trin, et ritual, som skulle udføres på særlige tidspunkter på året. Ejiao har tidligere været forbeholdt Kinas elite, men nu bliver medicinen markedsført til landets nyrige middelklasse, og det har gjort, at efterspørgslen er steget markant. Ifølge magasinet Science, markedsfører en af producenterne, Dongé Ejiao fra Liaocheng i Kina, medicinen som en skabelse af himlen og jorden, som nu bliver givet videre fra de kongelige til almindelige mennesker. Ved at bruge Ejiao, kan det give fornemmelsen af at føle sig en smule royal.  

Antallet af æsler styrtdykker 

I Kina var der i 1992 11 millioner æsler, men i dag er der kun 2,6 millioner tilbage. Regeringen giver bonus til nye æselfarme, men trods det kan produktionen ikke følge med. Et æsel er drægtig i et helt år, og det er først udvokset når det er to år gammelt. Det har medført en jagt på æselskind verden over. Skindhandlere opkøber æsler fra fattige udviklingslande og sælger til kinesiske fabrikanter. Det er lovligt at indføre skind til Kina og afgiften er blevet nedsat fra 5 % til 2 %. Ifølge rapporten fra The Donkey Sanctuary har det udløst en nedgang i bestanden på 28 % alene i Brasilien, i en periode på 10 år – mellem 2007 og 2017. 

Annonce

Læs også: Fald i antallet af muldyr på verdensplan – her er forskernes forklaring

Æslerne lider under hele processen 

Millioner af disse hårdt arbejdende, følsomme dyr oplever frygtelige lidelser på grund af skruppelløse skindhandlere. Antallet af æsler er faldet og i nogle lande er æselbestanden næsten udrydningstruet. Philip Mshelia, som er hestedyrlæge og forsker fra Nigeria, fortæller til magasinet Science, hvordan æslerne gennemgår gruopvækkende strabadser, inden de slagtes. Fra det tidspunkt, hvor de bliver handlet eller stjålet, bliver de drevet i store flokke i brændende hede, uden foder eller vand over distancer, der kan strække sig flere 100 kilometer. Andre bliver transporteret på lastbiler, hvor chaufførerne binder deres ben sammen, og smider dem i en bunke op på ladet, eller surrer dem fast oven på lastbilen. De æsler, der overlever turen, får store skader i form af sår eller brækkede ben. Aflæsningen foregår ved et hårdt greb i ører og hale, hvorefter æslerne bliver smidt af på pladsen foran slagteriet. Dyrene møder døden på en åben mark, hvor mennesker venter dem med økser og knive, fortæller Phillip Mshelia. Kendetegnet ved denne industri er, at der ikke tages nogle hensyn til dyrenes velfærd. Selv de mest sårbare æsler, blandt andet drægtige hopper, unge føl eller syge og tilskadekomne dyr, bliver brutalt slagtet, forklarer han. 

Æsler udgør levebrød for fattige familier 

For nogle er det en hurtig indtægt at sælge et æsel, da et æselskind i nogle dele af Afrika kan indbringe helt op til 200 dollars. Ifølge The Donkey Sanctuary, fører det ofte til, at familiernes æsler bliver stjålet, og det kan forårsage stor fattigdom. I gennemsnit bliver 60 æsler stjålet hver uge i Kenya. Æsler udgør levebrødet for over en halv milliard mennesker. Æsler hjælper med at transportere mennesker og gods til markedet eller skoler og sundhedsklinikker. Udover det følelsesmæssige tab ved at miste et æsel, medfører tabet ofte, at særligt kvinderne er tvunget til at udføre det hårde arbejde selv. Det kan være deres eneste indtægtskilde, og familien risikerer at miste deres levegrundlag. Det rammer unge piger hårdt, da de ikke længere har mulighed for at gå i skole og uddanne sig. 

Æsler hjælper med at transportere mennesker og gods til markedet eller skoler og sundhedsklinikker. Foto: Canva pro

Risiko for smitsomme sygdomme 

Handlen med æselskind, øger også risikoen for spredningen af smitsomme sygdomme. Ifølge rapporten fra The Donkey Sanctuary, kan den ulovlige handel medføre sygdomme, som er i stand til at sprede sig fra dyr til mennesker, på samme måde som vi så ved Corona virus. Indtil nu har der ikke været fokus på, at handlen med æselskind også udgør en sundhedsmæssig risikofaktor. Efter Corona pandemien, er der nu kommet opmærksomhed omkring den smitte, som kan opstå via transport af æselskind mellem flere forskellige lande. Rapporten fra The Donkey Sanctuary, understreger at æselskindende kan indeholde forskellige virus, mikroorganismer samt antibiotika resistente bakterier, som i stigende grad bliver en del af en global handel.  

“Det er en helt ureguleret handel, som er frit tilgængelig, blottet for ordentligt veterinært og biosikkerhedsmæssigt tilsyn, og hvor forpligtelser til eksport og krav til import synes at være enten ignoreret eller ikke håndhævet,” skriver The Donkey Sanctuary i deres rapport.  

Læs også: Norsk hest smittet med hestevirusset corona – må ikke skabe bekymring

En sundhedstrussel mod vores heste 

Der er stor risiko for, at skindene bliver inficeret på grund af omfanget af handlen og de uhygiejniske forhold, som æslerne bliver slagtet og transporteret under.  

Faith Burden er direktør for The Donkey Sanctuary, og hun fortæller at handlen med æselskind udgør en biologisk trussel mod hestepopulationen i andre lande. Dette er på grund af en risiko for, at æslerne kan medføre sygdomme fra deres oprindelsesland, som man ikke kender til i de lande, hvor æselskindene bliver indført. Det kan medføre smitsomme udbrud i bestanden af heste i modtagerlandet, som ikke har udviklet en immunitet overfor sygdommen. Manglen på smitteopsporing og grundlæggende biosikkerhed er alarmerende, og det udsætter mennesker og dyr for en alvorlig sygdomsrisiko.   

Æselskind handles med ulovlige produkter fra vilde dyr 

Æselskind er en millionforretning, hvor kriminelle bander ofte står bag. Selvom Kenya i 2020 indførte et forbud mod eksport af æselskind, afholdt det ikke et firma fra at tilbyde 2000 skind til en agent, der arbejdede i skjul for at afdække omfanget af handlen.  

Forskere fra universitetet i Oxford fandt, at mange af de firmaer, der sælger æselskind også tilbyder dele fra andre truede arter, som f.eks Pangolin skæl, elfenben fra elefanter, horn fra næsehorn, samt skind fra tigere og andre truede kattedyr. Omkring 20 % af alle æselskind forhandlere solgte også andre produkter fra vilde dyr. De kunder, der køber æselskind, ser de andre produkter, og det bidrager til en stadig større biodiversitetskrise. Tilbagegang for vilde dyr og planter påvirkes i høj grad af en uholdbar og underreguleret handel med vilde dyr og planter, og det påvirker en vigtig drivkraft for tilbagegang i dyrelivet samt påvirker de truede arter.

Læs også: Hvorfor falder vi af hesten?

Ulovlig handel foregår sideløbende 

Det er ikke alene vilde dyr, der handles sammen med æselskind, men der foregår også mange andre ulovlige handler. Ifølge rapporten, fandt man frem til 328 skindforhandlere, som annoncerede stoffer og falske pas på e-handelsplatformene, sideløbende med æselskindende. Handlen med æselskind beskrives af The Donkey Sanctuary som en Trojansk hest for ulovlig handel. Skindene udgør en parallel handel, hvor forhandlerne udnytter at nogle lande stadig har handelsaftaler med Kina, om indførsel af æselskind. For at undgå at blive afsløret, bruger de disse ruter som skjul for deres illegale salg af narkotika, vilde dyr og planter.  

Hvert år slagtes 4,8 millioner æsler for at lave Ejiao, en traditionel kinesisk medicin. Foto: Canva Pro

Sociale medieplatforme spiller en vigtig rolle 

Sociale medieplatforme spiller en væsentlig rolle i den globale handel med æselskind. De giver handlende anonymitet og sikre kommunikationskanaler. Selvom Meta og andre sociale medier siger at handel med truede dyr er ulovligt på deres platforme, så er det let at finde forhandlere af æselskind. Desværre er platforme som Facebook, Instagram og WeChat blevet et knudepunkt for ulovlige handelssyndikater for æselskind og truede dyrearter, og det er let at få forbindelse til købere og markedsføre deres varer. The Donkey Sanctuary’s forskning viste, at disse platforme bruges til at tilbyde æselskind til salg, ofte fra lande, hvor eksport af æselskind er forbudt. 

Arbejder for et forbud mod salg af æselskind 

En række afrikanske lande underskrev en historisk erklæring i december 2022, der opfordrer Den Afrikanske Unions Kommission til at indføre et kontinentalt forbud mod handel med æselskind i mindst de næste 15 år. Repræsentanter for regeringerne blev enige om erklæringen under Pan African Donkey Conference i Tanzania. Flere andre organisationer arbejder også for at forhindre handel med æselskind. De foreslår yderligere investeringer i forskning, politikker og lovgivning for at beskytte æsler mod overgreb, samt at øge bevidstheden om problemet blandt forbrugere af Ejiao. Der arbejdes sideløbende på at udvikle plantebaserede alternativer til at fremstille Ejiao, i håb om, at dette vil bidrage til at reducere efterspørgslen efter æselskind.  

Del æslernes historie 

Hvis du selv vil gøre noget, kan det at dele historier om æslernes situation være en god måde at skabe opmærksomhed om problemet. Du kan læse mere om The Donkey Sanctuary, og deres arbejde for at forhindre salget af æselskind. Ligeledes gør organisationen SPANA en stor indsats. De er til for at give alle arbejdsdyr et sundt og værdsat liv, og de arbejder for at forbedre velfærden for dyr i en verden hvor dyr, mennesker og miljø bliver værdsat.  

Brooke er ligeledes en organisation som arbejder for at forbedre vilkårene for arbejdsheste, æsler og muldyr, og denne side giver et godt indblik i æslernes situation over hele verden. 

At løse et så bredt og komplekst problem er ikke noget der bliver ændret natten over, og det er helt afgørende at skabe opmærksomhed og modtage støtte fra offentligheden, for at organisationerne kan forsætte deres arbejde med at forbedre æslernes og menneskers vilkår. 

Kilder

The Donkey Sanctuary. (n.d.). 

The Donkey Skin Trade | Stop the slaughter – The Donkey Sanctuary. (n.d.).

Report 1 – The global trade in Donkey Skins: A ticking time bomb. (n.d.).

Marcus, C. (2022, November 15). Illegal and devastating donkey skin trade revealed as an international biosecurity risk. Veterinary Practice.

Chinese trade in hides has led to global donkey massacre. (n.d.).   

The Donkey Skin Trade. Brooke. (n.d.). 

Stopping the donkey skin trade. SPANA. (2021, July 28).

Brown, W. (2022, November 14). Illegal donkey skin trade a ‘ticking time bomb’ for Zoonotic Disease Spread. The Telegraph.

KÖHLE, N. (2018, May 1). Feasting on Donkey Skin. The China Story.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce