Følg de 5 steps: Trailertræning skal være en positiv oplevelse

Annoncørbetalt artikel
Trailercenter

Når du som rytter ønsker at deltage i det lokale stævne, mødes med venner og veninder for at tage en tur i skoven eller finde helt nye og spændende rideruter uden for lokalområdet, er det altid dejligt at kunne læsse hesten i sin egen trailer og tage på eventyr. Dog kan der for mange være frustration og usikkerhed forbundet med at læsse hesten i traileren, og en bekymring om en stressful trailertur og ikke mindst bekymringen om hvorledes man kan læsse hesten i traileren, når den skal hjem igen.

Trailertræning

Hvis du som ejer gerne vil ride stævner, køre en tur i skoven eller måske til dyrlægen, så er det en nødvendighed at kunne læse hesten i traileren, helst uden besvær og stress. Disse 5 steps kan hjælpe med trailertræningen.

Step 1: Træf de rigtige sikkerhedsforanstaltninger, når du læsser hesten

 • Vær opmærksom på farlige situationer, der kan opstå.
 • Man bør altid have traileren spændt på en bil, når man trailertræner. Hestens vægt kan meget nemt få traileren til at flytte sig.
 • Vær opmærksom på at bibeholde dit personlige rum, for når man begynder trailertræningen, så kan hesten begynde at ignorere afstanden. Derfor anbefales det at lave grundarbejdet forinden trailertræningen, så hesten respekterer dit personlige rum og forstår de grundlæggende signaler. Undgå at placere dig selv i situationer og områder, som kan stille dig i en farlig situation og vær altid opmærksom på, hvor hesten placerer sig.
 • Vær opmærksom på, hvordan din hest reagerer på situationen. Sørg altid for at bagrampen er lukket inden hesten bindes fast i traileren, da hesten ellers risikerer at trække sig baglæns ud og panikke.

Drømmer du om din egen trailer? Mustang Elite: Den ultimative kombination af funktion, komfort og design

Step 2: Arbejd på at desensibilisere hesten fra snævre rum

Ved at forberede dit hest til at gå ind i snævre rum og gå op på noget og bakke ned fra det igen, kan man hjælpe trailerlæsningsprocessen.

 • Opstil snævre forhindringer som hesten kan gå igennem og vende sig til den lignende situation. Da heste er et bytte dyr, kan det at være fanget, for eksempel i en trailer, udløse flugttilstanden hos hesten. Træn hesten i gentagende gange at gå i gennem smalle forhindringer, der kan være opstillet tønder.
 • Træn hesten i at gå op på noget og bakke ned fra det igen, da ikke alle heste føler sig trygge ved at bakke ud af traileren. Ved at bakke hesten ned af en bakke, kan man træne den følelse hesten har, når den bakker ned af rampen. Har man en trailer uden rampe, kan det hjælpe at øve hesten i at bakke ned fra små afsatser eller endda pæle på jorden.
Lær hesten at gå på rampen. Foto: Canva Pro

Step 3: Udfør grundlæggende jordarbejde, der kan hjælpe trailertræningen

Husk altid på at opretholde et roligt miljø, når du trailertræner med din hest. Hvis du bliver stresset og frustreret, ser hesten trailertræningen som noget negativt. De grundlæggende principper i jordarbejdet er pres og slip presset princippet, der lærer hesten at respondere korrekt, når presset slippes. Hvis man gerne vil have hesten til at gå frem, kan man føre hesten ved at tilføje et pres, der slippes så snart hesten responderer korrekt. Hvis hesten ignorerer presset eller går i mod det, holdes presset indtil hesten responderer bare en anelse.

 • Når man nærmere sig traileren med hesten, skal man føre hesten optil traileren med selvtillid og selvsikkerhed. Hvis hesten modsætter sig, skal man opmuntre den til at gå frem mod traileren. Hvis hesten bakker væk fra traileren, så holdes presset og øges gradvist indtil hesten går mod dig.
 • Beløn hesten ved selv de mindste skridt i den rigtige retning og sommetider lad den stå og hvile et øjeblik. Selvom det til tider ser ud til, at hesten ikke kommer op i traileren, så husk at beløn selv de mindste fremskridt, specielt ved følsomme heste.
 • Husk at giv hesten regelmæssige pauser undervejs for at gøre trailertræningen til en god og ikke overanstrengende oplevelse. Heste kan kun fokusere i 20 sekunder, så det kan være anstrængende for hesten at fokusere på noget for længe. Et par minutters pause indimellem kan fungere som belønning for, at hesten nærmere sig traileren eller går ind i den. En pause kan være at gå væk fra traileren i et øjeblik, men man bør kun give pausen, når hesten har responderet korrekt på presset, selv det mindste, ellers belønner man den modsættende adfærd.
Grundlæggende jordarbejde er en del af trailertræningen. Foto: Canva Pro

Step 4: Giv hesten en god oplevelse, når den er inde i traileren, så den får et positivt forhold til traileren.

 • Lad hesten hvile, når den er oppe i traileren for at understrege, at det at gå op i traileren betyder den har gjort et godt stykke arbejde og derfor giver man den alverdens ros. Dette vil give hesten en positiv indstilling til traileren. Lad være med at presse eller blive irriteret på hesten, hvis den er bange for traileren.
 • Lær hesten, at det er dejligt at være inde i traileren. Da heste elsker mad og de som regel er glade for de steder de plejer at få mad, kan den positive oplevelse forstærkes med hø, så hesten føler sig hjemme.
 • Giv din hest en trailer-ven. Da heste er flokdyr, vil den helst være sammen med andre heste. Derfor kan det være en positiv oplevelse for hesten, når man stiller en anden hest op i traileren. Men det skal være en hest, der er rolig og erfaren i at stå i traileren. Den andens hests rolige adfærd kan hjælpe med at berolige hesten.
Det skal være en god oplevelse for hesten at stå i traileren. Foto: Canva Pro

Step 5: Vær konsistent og konsekvens, når hesten skal lære at gå i trailer

Heste lærer gennem gentagelser og derfor lærer hesten at gå i trailer, hvis man arbejder kontinuerligt med den. Det kan måske virke besværligt, men processen er sjovere end man tror. Når hesten kan gå i traileren, kan man tage til stævner, shows, aktiviteter og meget andet. Altid husk på, at hesten har brug for kontinuerlighed og konsekvens for at kunne forstå, hvad den bliver bedt om. Vær konsekvens i dine træningsmetoder, når du beder hesten om at gøre noget, så får du en hest der lytter mere til dine signaler.

Skal dig og din hest have ny trailer?

Når du som hesteejer skal have en ny hestetrailer eller måske din første, så kan der være mange overvejelser. Skal traileren være med sadelrum eller uden, skal bommen være justerbar, hvilke farve, hvilke højde og bredde vil være mest optimalt? Atec APT 2500 Thensa hestetrailer er en helt ny aluminium trailer på markedet med indbygget sadelrum, højdejusterbare bomme, bagrampe og med en læssehøjde på 50 cm. Hestetraileren Atec APT 2500 Thensa har en lasteevne på 1585 kg og totalvægt på 2500 kg. Hestetraileren har en total bredde på 225 cm, totallængde på 489 cm og en total højde på 292 cm. Dens indvendige mål er på 240 cm i højden, 175 cm i bredden og 350 cm i længden.

For dig som hesteejer kan det være en luksus med et separat sadelrum i traileren, så sadlen og andet udstyr du skal have med på turen, er nemt at have med og under ordnede forhold. Når man skal køre med heste i forskellige højder, vil det være nødvendigt at kunne tilpasse bomhøjden til den pågældende hest. Derfor er det en fordel med de højdejusterbare bomme hestetraileren indeholder, specielt hvis man skal ud og køre med to heste i forskellige størrelser eller hoppe og føl.

Hestetraileren Atec APT 2500 Thensa Foto: Kongeå Trailercenter

KILDER

Loading a Horse on a Trailer: Simple Step By Step Guide

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce