Panelforsamling skaber debat i hesteverden: “Der er meget, vi skal tale om”  

Starten af året lagde op til en debatskabende forsamling i udkanten af Roskilde. Folk kom fra hele landet for at høre oplæg, præsentationer og ikke mindst debat mellem de seks paneldeltagere, som ikke var hvem som helst! 

En paneldebat er en diskussion i en stor forsamling med et panel af særligt indbudte gæster. Disse styres af en moderator, som stiller spørgsmål, sørger for at paneldeltagerne diskuterer indbyrdes og besvarer spørgsmål fra salen. Det var også netop, hvad Tina Bjerregaard fra hestebranchens netværk Equilink havde arrangeret lørdag den 6. januar på Roskilde Tekniske Skole. Målet med paneldebatten var at give indsigt fra eliten, den bredde forsamling, erhvervet og ikke mindst sørge for politisk rådgivning med henblik på at komme med input til, hvad der skal til, for at vi fortsat må bruge vores heste til sport om 10 år, som overskriften på dagens program hed.

Annonce

Tina Bjerregaard, CEO og facilitator I Equilink, siger:

“Der er meget, vi skal tale om, når det gælder fremtiden for vores elskede heste og sport. Alle har en interesse i at finde holdbare løsninger sammen” 

Tanken bag debatten var, at det er nødvendigt at mødes og snakke sammen på tværs af eliten, den bredde befolkning og erhvervet for at sikre fremtidens hestesport. Særligt efter det forgangne års offentlige sager om hestevelfærd og de efterfølgende splittende meningsdannelser på sociale medier.

Janne Winther Christensen er Senior Vicepræsident i den internationale forening ISES, hvor forskning om hestevelfærd er i fokus. Hun er til dagligt forsker inden for husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet. Hun fortalte om konfliktadfærd og vigtigheden af at kunne genkende denne adfærd.

Der blev holdt et online oplæg af Sue Dyson, som er forsker, dyrlæge og forfatter fra England. Sue har mange års erfaring inden for konkurrencesport og inden for sammenhængen mellem hestens velbefindende og brug i sporten.  

Sue Dyson har udviklet et gratis værktøj, der kan hjælpe hesteejere og hesteentusiaster til at forstå deres heste bedre. Det er en overskuelig forklaring af, hvordan hesten udtrykker utilpashed og smerte under ridning samt illustrationer heraf. Værktøjet forklarer også, hvor længe hver tilstand må være til stede, før det kan antages som et tegn på utilpashed eller smerte. Download det her 

LÆS OGSÅ: Genkend hestens konfliktadfærd

Til stede til paneldebatten var: 

  • Berider Anders B. Cortzen  
  • Eliter rytter og World Cup finalist Mai Tofte Olesen 
  • Behandler, avler og træner af galopheste Sandie B. Kjær 
  • Professionel rytter og rideskoleejer Georgia Timmermann  
  • Dyrlæge og hestetandlæge Mette Aarup  
  • Og sidst, men ikke mindst, formand for Det Dyreetiske Råd og rådgiver for fødevareministeren, Bengt Holst. 

Debatten omhandlede alt fra den alderssvarende hest og tilpasning af udstyr til bedømmelser ved internationale stævner. Disse debatter var ikke kun vigtige til paneldebatten, men er noget, der kommer til at fylde i hele 2024 og måske endnu længere ud i fremtiden. Vi skal have opsat retningslinjer og krav for, hvad hestevelfærd er, samt hvordan vi kan regulere sporten, som den er på nuværende tidspunkt, så den med tiden tilgodeser hestevelfærd i langt højere grad. På den måde kan vi måske sikre, at dyrene i fremtiden er tilpasse i det, de bliver brugt til. 

LÆS OGSÅ: Dyrlæge Michael Sinding: For mange heste er misforståede

Forum for Hestevelfærd 

Forummet består af repræsentanter fra Dansk Ride-Instruktør Forening, Dansk Varmblod, Dansk Ride Forbund, Den Danske Dyrlægeforenings sektion for heste, Hestens Værn, Dansk Galop, Dansk Travsports Centralforbund, Dansk Islandshesteforening, Landsudvalget for Heste, Dyrenes Beskyttelse, Rådet for hovpleje og hestebeslag og SEGES Heste. 

Formålet med forummet er, at sammenslutningen af de faglige organisationer kan sikre og øge hestevelfærden i Danmark. Målet er, at de kan sætte aktuelle emner på dagsordenen og udarbejde faglige, konkrete råd og vejledninger til ryttere og hesteentusiaster. På nuværende tidspunkt arbejder sammenslutningen på at udarbejde en faglig respons til det Det Dyreetiske Råds rapport og skærpning af hestenes velfærd der udkom i marts 2023. Læs den her

Forummet var ikke til stede til paneldebatten i Roskilde, da de ikke ønsker udtale sig før høringssvaret til Det Dyreetiske Råd er færdigudarbejdet. Det forventes, at der i den faglige respons gives initiativer og konkrete tiltag, som kan komme til at påvirke, hvordan vi er vant til at træne, konkurrere og dømme hestene i dag. Med sammenslutningen af forskellige interesseorganisationer kan Forum for Hestevelfærd være med til at sikre dialog og kommunikation, ligesom en paneldebat i Roskilde kan. 

Du kan se hele paneldebatten, som blev optaget, lige her

Paneldebatter som denne er essentielle for at sikre hestenes velfærd på alle planer og ikke kun på eliteniveau. Lige nu er der et enormt momentum, hvor resten af verden også kigger med på hestesektorens udvikling. Derfor er det vigtigt, vi får kigget alle aspekter af hestenes trivsel og velfærd igennem i sømmene. Vi kan forvente os mange forandringer, fremtidige debatter og måske mere opmærksomhed i medierne, men vigtigst er, at vi kan forvente os, at hestene – inden for alle områder – opnår bedre velfærd, hvis vi forholder os til og bruger den viden, vi har om hestene. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce