Rasmus Bagger om mental træning – hvorfor er det så vigtigt? 

Vi kan ikke komme uden om det – mental træning. Uanset om vores mental træning involverer en uddannet og erfaren coach, eller om det er helt simple hverdagsøvelser, vi øver os i, kan det være rigtig godt givet ud. Det mentale spiller nemlig en enormt stor rolle i alle menneskers liv – hver dag. Men særligt i samværet med hestene er vores mentale tilstand essentiel. For hestene kan vi ikke lyve over for. De kan mærke os og de kan mærke, hvad vi føler, også selvom vi ikke selv er klar over det. 

Vi har talt med mentaltræner Rasmus Bagger, som hjælper os med forstå lige netop, hvorfor mental træning kan være altgørende for os som ryttere. Det gælder ikke kun, hvis man vil præstere på stævnebanerne, men også hvis man gerne vil have et stærkere bånd med sin hest. 

Annonce
Rasmus Bagger
Rasmus Bagger er bosat tæt på Helsingør i Nordsjælland.
Foto: Trine Bjørn Puggaard // Malgré Tout

Mange kender nok navnet Rasmus Bagger, og han har også været i branchen i 25 år. Han har uddannet i alt 140 mentaltrænere – dog ikke alle er aktive inden for ridesporten. Beviset for, at en mentaltræner kan være altafgørende for præstation, er tydeligt nok. Rasmus Bagger har på den ene eller anden måde været involveret i mental træning af de fleste topryttere i norden indenfor, dressur, spring og islændereheste.

De danske dressurryttere såsom Cathrine Laudrup-Dufour, Daniel Bachmann Andersen og Nanna Skodborg Merrald, har alle på forskellig vis benyttet Rasmus Bagger som træner. Derudover har Rasmus Bagger trænet mange af de svenske springryttere, som også ofte ligger i toppen, når det kommer til international springning.

Derfor bliver vi nysgerrige. Hvad er det, han kan, og hvorfor er mental træning så vigtigt? 

Da vi besøgte Rasmus Bagger i hans hjem i Helsingør, var en dyb ro det første man mærkede. Ejendommen grænser op til skoven og er ”en hesteejendom presset ned over en rig københavners sommerhus”, som Rasmus Bagger selv beskrev det. Rasmus Bagger og hans kone købte ejendommen for fem år siden, og de arbejder stadig på at gøre stedet til deres eget. Men med Nordeuropas største rhododendron, en sø med badebro og store grønne folde med træhegn kan man nok forestille sig det æstetiske udseende, der møder en. Men netop den ro, man mærker, er noget af det vigtigste i Rasmus’ filosofi om mental træning: 

”Som rytter kan man altså ikke forudsige, hvordan hesten vil reagere i forskellige situationer, og hvis du ikke har et sæt redskaber til lynhurtigt at kunne agere og finde ro i situationen, så vil det uden tvivl påvirke jeres ridt.”

Rasmus Bagger

Heste har en rigtig fin fornemmelse af, hvad der foregår rundt omkring dem, og da hesten er et flugtdyr, forbinder den uro og utryghed med overlevelse. Derfor er det altså vigtigt altid at forholde sig i ro sammen med sin hest, så både hest og rytter får gode oplevelser. Dette gælder også på stævnebanerne, for som Rasmus siger: ”Dommerne kan også se din uro og din nervøsitet, og det kan faktisk påvirke deres vurdering af dig og din hests præstation.” 

LÆS OGSÅ: På trods af sclerose, skadet hest og brækket ankel, findes der kun én vej – og det er fremad

Men hvordan sørger man så lige for at forholde sig i ro? 

Jo, man indlærer sig nogle redskaber, for de fleste kan blive hylet ud af den, hvis tingene ikke går som planlagt. Ved at have klare planer for, hvordan man skal forholde sig, uanset udkommet af en situation, kan hjælpe os med at bevare roen. Og vigtigst af alt den positive tankegang, siger Rasmus Bagger. 
Men man skal altså være villig til at se anderledes på verden, og det kan være svært, for man kan godt føle sig ret tryg i at fortsætte med den tankegang, man plejer, og beholde de samme handlingsplaner, som man plejer.

Vi skal være villige til at ville ændre vores verdensbillede. Nogle mennesker kan have en forestilling om, at de fejler, og det føler de sig trygge i. Det skal ændres, og det kan føles utrygt og grænseoverskridende.” forklarer Rasmus Bagger. 

Rasmus Bagger
Rasmus Bagger bruger en del tid med hestene på gården. Foto: Trine Bjørn Puggaard // Malgré Tout

Det kan være utrolig svært at gøre alene og uden erfaring og redskaber for, hvad der virker, og lige præcis her kommer en mentaltræner som Rasmus Bagger ind i billedet. Man er nødt til at have et team bag sig, hvis man gerne vil optimere samværet og præstationerne sammen med sin hest. Det gælder også fagpersoner såsom dyrlæge, smed, andre behandlere og lignende. Uanset hvilket land man bor i: 

Mentaltræning krydser alle grænser. Der findes forskellige heste, avlsforeninger, træningsformer og undervisere, men et menneske er et menneske, og en hest er en hest, uanset hvilket land man er i, og hvilken kultur man er fra,” forklarer Rasmus Bagger. Psykologien hos hest og mennesker skeler altså ikke ved nationale grænser. 

LÆS OGSÅ: Rasmus Bagger: 5 tips til at undgå at få fejl på første spring

Rasmus Bagger er anerkendt som mentaltræner over hele verden og har rejst til mange afkroge af verden for at hjælpe forskellige ryttere med at forbedre deres samvær og deres præstationer med hesten. Heriblandt Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien, Portugal, Schweiz, Østrig, Grækenland, Australien, Canada og USA.

Mental træning har en indvirkning. Det er der ingen tvivl om, og Rasmus Bagger er heller ikke i tvivl om sit arbejde: ”Det føles ikke som arbejde! Jeg elsker det og ville aldrig bytte det for noget andet. De folk, jeg møder, er så passionerede og så motiverede at det gør mit job helt fantastisk.” 

3 ting du skal huske til mental træning:

– Du er altid ansvarlig for dine tanker, følelser og handlinger på hesteryg.
– Det er din opgave at sikre gode tanker. Sæt fokus på hvad der virker, eller hvad du kan værdsætte (selv i udfordrende situationer), følelser og handlinger (adfærd).
– Kort sagt: “godt humør er ligmed god ridning – dårligt humør er ligmed dårlig ridning” fordi hesten påvirkes af din energi til enten af være samarbejdsvillig eller tryghedssøgende.

Har du en mentaltræner? Kunne du tænke dig det? Eller har du måske nogle helt andre redskaber? Del gerne din historie med os.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce