Fik du set – eller ikke set – Cathrine Dufours clininc under Hingstekåringen i Herning? Her giver vi dig nogle af hendes bedste tips. Du kan helt sikkert lære af dem, uanset om du var med eller ej, og uanset hvilket niveau, du rider på.
Clinicen var helt udsolgt – og med god grund. Med sine grundprincipper og humoristiske sans var Cathrine på publikums niveau og bar dem nænsomt med sig hele vejen igennem. Som Cathrine selv udtrykte det: “Det bliver ikke noget fancy pancy – bare ren A-B-C-arbejde” og understregede i øvrigt at hun jo bare “er en helt almindelig pige fra Roskilde med mudder på støvlerne og beskidte ridebukser”.
Publikum fik lov til at stille masser af spørgsmål undervejs, og da én spurgte om noget, som Cathrine mente ville være lettest at vise på Bohemian, ventede hun med at svare på det, men tog det frem som det første, da Bohemian kom på banen. Med andre ord var det virkelig vigtigt for Cathrine, at publikum gik derfra med en håndfuld gode tips i hænderne, som tog udgangspunkt i deres egne udfodringer.
“Man skal kunne ride sine hjørner”
Først var det de to elever, Kristian Würtz Green og Sanne Svendsen, der under Cathrines vejledning kunne vise grundprincipperne frem. Kristian og hans hest, Bøgegårdens Santiago, var den første på banen. Her lagde Cathrine ud med at fortælle, hvor vigtigt det er, at man bruger sin ridning i hjørnerne til noget. “Man skal kunne ride sine hjørner”, understregede hun og fortsatte: “Hver gang jeg rammer et hjørne, vil jeg være sikker på, at jeg kan styre tempoet. Man skal kunne genvinde kontrollen i hjørnet”. Pointen er altså, at hjørnet er godt at bruge til at mærke efter, om man har sin hest dér, hvor den skal være. Kan man ikke ride den frem og tilbage i tempo i hjørnet, så skal man arbejde mere med det, inden man går skridtet videre i træningen.
Læs også: Dufour sikrer sig individuel bronzemedalje ved EM
“Start altid med at tjekke speeder og bremse”
Flere gange i løbet af clinicen vendte Cathrine tilbage til temaet om temposkift. “Vi starter altid med at tjekke speeder og bremse”, understregede hun som noget af det første. Og da det handlede om versader og traversader, kom hun igen ind på vigtigheden af at kunne veksle hestens tempo: “Kan man sine temposkift, så kan man også gøre sine traversader og versader flottere”. I den forbindelse fortalte hun, hvor vigtigt det er, at man bruger sin vægt til at få hesten til at vente, og at man lader en spændt hest gå i en dyb ramme med næsen en smule foran lod for at få den til at slappe af. Har man en hest, som naturligt går meget højt i nakken, så skal man forsøge at få den ned i en mere behagelig “ikke-konkurrenceholdning”, forklarede hun. Simpelthen, fordi det er for hårdt for hesten.
Den famøse strop
Det var nok ikke første gang, at store dele af publikum stiftede bekendtskab med den famøse strop foran på sadlen, som Cathrine undervejs rådede de to elever til at tage fat i. Cathrine bruger også selv stroppen i sin træning – et tip hun har lært af Kyra Kyrklund, forklarede hun.
Ifølge Cathrine går tricket ud på følgende to ting: Når rytteren holder i stroppen samtidig med at have fat i tøjlen, så kan rytteren ikke komme til at holde hånden for højt – noget, Cathrine straks indrømmede selv at have en tendens til. Derudover kan rytteren bruge stroppen til at holde bedre igen, hvis hesten er stærk. Man behøver dog ikke at tage fat i stroppen med begge hænder: “Brug venstre side af stroppen til at holde hesten på plads til venstre og omvendt”, fortalte Cathrine til publikum.
Faktisk var Cathrines råd om at lade sig støtte af stroppen så populært, at Ingdams, som havde en stand på Hest & Rytter-messen, efterfølgende måtte melde udsolgt af læderstropper. Godt gået, Cathrine!
“Rid ind i tunellen”
Som det næste forsøgte Cathrine på humoristisk vis at genkalde den oplevelse, som hun engang havde med sin træner, Prinsesse Nathalie. Her skulle Cathrine lære at ligeudrette en af sine heste i et changement. “Rid ind i tunellen, sagde hun”, grinte Cathrine, da hun skulle forklare, at hun i første omgang slet ikke forstod, hvilken tunnel, Nathalie talte om. Og så fortalte hun, at Nathalie selvfølgelig havde ment en “usynlig tunnel”, som hun blot skulle forestille sig at ride ind i, når hun skulle få hesten til at changere lige. På den måde kan man bedre fokusere på at ligeudrette hesten, var Cathrines pointe.
“Om der kommer en lille fejl”
I det hele taget var Cathrine Dufours clinic fyldt med lune undertoner, som fik publikum til at trække på smilebåndet – og ofte kunne de heller ikke skjule deres latter. “Ej, kom nu Bosen”, sagde Cathrine med en forstående og letgrinende tone, da Bohemian ikke lige gjorde som hun forsøgte at fortælle ham. Til gengæld fik han masser af ros, da det lykkedes. Netop det lægger sig op af en pointe som også var vigtig for Cathrine at få med: “Om der kommer en lille fejl – det gør overhovedet ikke noget”.
Flere tips i vente
Cathrine havde så mange gode tips at dele ud af til sin clinic. Som hun selv påpegede, så skal man tage én ting ad gangen, og derfor lader vi jer øve denne artikels små dressurtricks igennem, før vi går videre med de næste.
Om du er på det ene eller det andet niveau, så er der helt sikkert noget, du kan tage med dig. Måske skal du hjem at øve versader, traversader eller changementer? Måske er du ikke nået helt så langt i din træning, og vil hellere tage fat i at øve temposkift og lære at bruge hjørnerne til at efterteste det? Skal du have fat i en strop til din sadel, så kan de helt sikkert fås andre steder end hos Ingdams – heldigvis. Og husk så i øvrigt, at det er helt okay at fejle. Minder du dig selv om det, så lover vi til gengæld, at resten af Cathrines tips nok skal komme på MalgreTout.dk inden længe!
Herunder kan du se et lille klip fra clinicen.
Læs også
10 ting du ikke vidste om Atterupgaards Cassidy
Cathrine Dufour – They say
Dufour og Willum: God kemi og respekt er vejen frem
Cathrine Dufour sætter verdensrekord!
Artiklen er oprindeligt bragt i marts 2019