Kan hesten kaste op? 

Om det skyldes sygdom, tømmermænd eller noget helt tredje, så kan de fleste mennesker nok skrive under på, at det er ubehageligt at kaste op. Det ubehag kan heste slippe for, men det kommer med en pris. 

Det korte svar på spørgsmålet om, hvorvidt en hest kan kaste op, er nej. Deres fordøjelsessystem fungerer nemlig på en måde, som gør det umuligt for dem. Selvom heste ikke kaster op, kan alvorlige skader i mave- og tarmsystemet undtagelsesvist godt føre til at mad og mavesafter siver ud gennem munden. 

Når mennesker kaster op, er det vores krops måde at komme af med noget skadeligt, giftigt eller irriterende. Derfor ryger indholdet fra mavesækken op.

Annonce

Ofte skyldes det enten sygdom eller infektion i kroppen. Det kan være som følge af alt fra medicin til dårlig mad. Derfor kan det virke praktisk at kunne kaste op, så vi kan komme af med det, som kroppen fortæller os, er dårligt for os. Men den funktion har heste altså som udgangspunkt ikke, hvis vi kigger på det rent fysiologisk. Der er dog også andre årsager – og næsten fordele – ved, at hesten ikke kan kaste op. 

For at forstå, hvorfor hesten så godt som aldrig kaster op, skal vi en tur igennem hestens fordøjelsessystem. 

Her kan du se, hvordan hestens fordøjelsessystem ser ud i grove træk. Illustration: Trine Bjørn Puggaard, Malgré Tout

På mange måde fungerer det ligesom med mennesker og andre dyr. Når vi indtager føde, ryger det ned igennem spiserøret og lander i mavesækken. Både heste og mennesker har en muskel i spiserøret, som gør, at maden kan komme ned i mavesækken. Hos heste er denne muskel dog væsentligt stærkere, og denne muskelsammentrækning sammenholdt med mavesækkens placering hos hesten, gør at denne ventil ikke kan lade maden komme tilbage igen.  

Den vinkel, hvor spiserør og mavesæk mødes i en hest, er væsentligt længere nede, end den er hos mennesker og andre dyr. Desuden slår spiserøret en form for bue, der hvor det møder mavesækken. 

LÆS OGSÅ: Kæbeleddet: Sådan påvirker det hestens balance, bevægelse og fordøjelse

Det vil sige, at når hesten oplever problemer med fordøjelsen og eksempelvis oppustethed, vil maven presse sig op mod den ventil, og dermed bliver den ved med at være lukket – og eventuel opkast kan altså derfor ikke komme op som udgangspunkt. Selv ved et stort tryk på mavesækken, vil maden forblive i hestens mavesæk. Hesten har dermed et envejs-tarmsystem, hvor mennesket eksempelvis har et tovejssystem.  

Hvis hesten har kraftige mave- og tarmsmerter

Mave- og tarmsmerter kan være yderst smertefuldt for hesten – hvis dens mave er meget udspilet ved blandt andet forædning, kolik eller indtag af giftige planter, kan det ske, at der kommer en form for mavevæske ud. Derfor skal mavesmerter altså være yderst ekstreme for hesten. Hvis hestens mave er så presset af mad eller gas, kan det gøre, at dens mavesæk brister. Det vil ofte føre til infektion i maveslimhinden, som kan have dødelige konsekvenser for hesten.  

Giver din hest udtryk for smerter i maven eller tarmsystemet?

Du bør altid kontakte dyrlægen straks, hvis du oplever, at din hest kaster op eller laver tegn til det. Det kan nemlig have fatale konsekvenser for din hest. Har din hest enten forspist sig eller indtaget noget giftigt, bør du også kontakte dyrlægen.  

Hesten skal kunne flygte

I naturen er hesten som bekendt et byttedyr. Derved vil de ofte være nødt til at være i stand til at løbe – og det kan de fleste af os mennesker nok skrive under på er relativt ubehageligt med store mængder mad i maven. Fordi heste altid skal være i stand til at kunne flygte og løbe, indtager de ikke store mængder føde på en gang.  

Ofte vil heste også stå med hovedet nedad, når de græsser. Hvis ikke de havde den lukkeventil i deres spiserør, ville tyngdekraften lægge et stort pres på den muskel, som sørger for, at maden kommer ned i maven. Det gør også, at hesten – meget praktisk – ikke behøver at løfte hovedet efter hver eneste tot græs. Derfor er den ensrettede fordøjelseskanal ret smart for hesten.  

LÆS OGSÅ: Kolik: Det bør du gøre, og det bør du ikke gøre

Der er altså op til flere fordele ved, at hesten som udgangspunkt ikke kan kaste op. Selv om det at kaste op er en helt naturlig reaktion på at have indtaget noget giftigt eller at være syg. Men fordi hesten ikke kan kaste op, vil man ofte være nødt til at lade de eventuelle mavesmerter gå i sig selv igen, hvis dyrlægen ikke kan gøre noget for enten at fjerne problemet eller smertelindre.

Eventuelle årsager til, at din hest kan have mave- eller tarmproblemer

  • Hvis den har spist noget giftigt, eksempelvis planter  
  • Overspisning  
  • Tarmslyng 
  • Stress 
  • Dårligt foder 
  • Mavesår 

Fordi hesten ikke kan kaste op, er det i høj grad dit ansvar som ejer at sikre dig, at din hest eksempelvis ikke indtager ting, som er giftige for den, eller at den foræder sig.  

Ingen brækrefleks

Det er ikke altid let at se, hvis en hest har noget siddende i halsen. De fleste heste vil begynde at virke slukkede, deprimerede og endda nægte at spise mere mad. Andre hest går i panik og vil desperat forsøge at strække halsen for at få det, der sidder i den gale hals ud. Måske du kan mærke det på din hests hals, hvis der sidder noget i klemme. Her bør du også altid kontakte en dyrlæge lynhurtigt. Fordi heste ikke har samme brækrefleks som os, kan det være meget sværere at få ting ud, som sidder fast. Tjek i hestens mund, om det eventuelt er en halmsnor eller andet, du kan hive ud. Massér hestens hals blidt på undersiden for at løsne op for en eventuel knude. 

Hvad kan du gøre?

Eftersom hesten ikke kan kaste op, er der en række tiltag, du selv kan gøre for at sikre dig, at din hests fordøjelse fungerer optimalt.  

  • Foderplan. Sørg for, at din hests foder er tilpasset hestens behov. Kig på eksempelvis race, alder, sygdomshistorik og arbejdsmængde. Mange fodermærker laver nøje tilpassede foderplaner, og desuden findes der flere selvstændige foderagronomer, som kan hjælpe dig.  
  • Tilbyd varieret foder. I naturen vil heste spise mange forskellige slags græsser og urter, men det langt fra, hvad vi tilbyder vores heste med det græs og grovfoder, vi giver dem. Derfor er det som regel nødvendigt at tilføre vitaminer og mineraler, men her er det igen vigtigt, at du får en ekspert eller måske endda en dyrlæge til at hjælpe dig.  
  • Fjern planter og lignende. Der er mange slags, som kan være giftige for heste, så fjern dem, så de ikke udgør en risiko for din hest.  
  • Hold din hest i gang. Hesten er skabt til bevægelse, så derfor er det vigtigt, at den kommer ud og bevæger sig på både fold og i ridning eller træning fra jorden. Bevægelse er med til at sikre de bedste forudsætninger for en optimal fordøjelse. Selv 20 minutters bevægelse kan være med til at forhindre mave- og tarmproblemer for din hest.  
  • Kig på din hest. Udviser den tydelige tegn på ubehag såsom pain face, manglende lyst til bevægelse, aggressiv eller ændret adfærd, manglende appetit eller lignende, bør du altid reagere.  
  • Dyrlæge først og fremmest. Kontakt altid dyrlægen, hvis du er i tvivl om din hests adfærd er normal. Det kan spare dig mange penge på lang sigt, hvis du kan tage tingene i opløbet.  

Derfor er det korte svar altså fortsat, at heste ikke kaster op, fordi deres anatomi ikke gør det muligt. Det er mere sandsynligt, at mavesækken brister, end at hesten kaster op.

Kilder

EquinHelper: Can Horses Throw Up? What You Need To Know
Netdoktor: Opkast

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce