Kerry Bog pony: Landlig og legesyg

Siden oldtiden har Storbritannien været et brændpunkt for hesteavl. Den sydirske Kerry-provins i Irland er hjemegnen for en betagende og højtelsket ponyrace, der i århundrede har boltret sig på de grønne græsmarker og lavtliggende moser. Golfstrømmen slænger sig forbi kystområdet og giver varme til et af Irlands skønneste og mest bjergrige landområder. Så det er kun naturligt, at det unikke område også har skabt en helt unik hest.

Læs også: Dartmoor pony: Et liv på heden

Det er usikkert præcis hvorfra og hvornår kerry bog ponyen ankom, for den har i meget lang tid været en uundværlig del af lokalsamfundet. I rollen som trækhest var den utroligt velegnet, når handelsvarer skulle sendes til og fra de oftest svært fremkommelige landsbyer. I landbruget var den mindst lige så vigtig, for den var stærk og kunne ubesværet bevæge sig igennem det vanskelige landskab.

I tiden efter det 17. århundrede begyndte man at tæmme de indfødte bestande. De var både nemme at tæmme og lette at tilride. Og den var stærk nok til både at bære tørv fra moserne og tang fra kystområderne. Tørv og tang blev i lang tid brugt til brændsel, så der var nok arbejde for den dygtige pony. Desværre skulle den snart – sammen med det irske folk – igennem en krævende og hård tidsperiode, der truede med udryddelsen af racen.

I midten af det 19. århundrede ramte hungersnøden Irland, og ingen blev ramt hårdere end Kerry-provinsen.

PONYER PÅ PRØVELSE

Rygtet om den lille men stærke, terrængående pony spredtes til England, hvor militæret gjorde krav på størstedelen af bestanden i Halvøskrigen imod Napoleons hære. Kerry bog ponyen var perfekt til formålet. Uheldigvis. For kunne den trække ploven under vanskelige forhold, så kunne den selvfølgelig også bære militærudstyr på slagmarken.

Læs også: Jysk hest: Den store ambassadør

Det kostede mange desværre mange ponyliv, og resultatet af hestens deltagelse i krig betød, at kerry bog ponyens bestand blev kraftigt reduceret. Kun takket være indsatsen fra private hesteavlere og senere den irske regering overlevede ponyracen, som man i midten af 1900-tallet troede var helt væk.

HVORDAN SER DEN UD?

I modsætning til mange andre ponyer med en fortid i landbruget, vejer kerry bog ponyen betydeligt mindre. Hovedet har store, opmærksomme øjne og små ører. En middellang hals fører til et sæt runde og stærke skuldre. Brystet er dybt, og ryggen er på samme tid kompakt og kraftfuld. Bagparten har veldefinerede muskler, og både man og hale er tyk og fyldig.

Forneden er de solide hove oprejste i en stejl vinkel. Dette sikrer dem et glimrende fodfæste i den bløde jord. Pelsen findes i alle slags farver – fra katanjefarvet til palomino. Hvide markering ses omkring hoved og i ansigtet. Højden ligger på mellem 102 til 122 cm.

KOMMER, NÅR MAN KALDER

Kerry bog ponyen er – foruden sine unikke fysiske egenskaber – også højt værdsat for dens milde temperament. Den er både glad for sine firbenede artsfæller og sine tobenede venner. Når dagens arbejde var overstået, kunne landmændene slippe ponyerne fri, så de kunne græsse i det åbne landskab.

Læs også: Aegidienbergeren: Den perfekte blanding

Når det var tid til igen at tage slæbet, kunne landmændene ofte hurtigt kalde hele flokken tilbage, uden de skulle bruge meget tid og energi på at finde ud af, hvor de var henne. Dens milde humør og intelligens gør den derfor velegnet til børn og i rollen som familie- eller terapihest.

VOV OG VRINSK

Nær byen Glenbeigh i Kerry-regionen finder man frilandsmuseet Kerry Bog Village. Det drives til dagligt af John Mulvihill, der i 1994 gjorde en personlig indsats for avlen og bevarelsen af kerry bog ponyen. Her holder de åben året rundt for historieinteresserede, og dem, der gerne vil i nusseafstand til denne søde pony. Samtidigt kan man møde den irske ulvehund, der er verdens største hunderace.

Her er den irske ponyraces storhedstid blevet genskabt i kulissen af 1800-tallets landbrug. Stedet er et kreativt og nutidigt eksempel på indsatsen for at bevare den lille boggie, som den kaldes i hjemlandet.

Klik her for at besøge deres hjemmeside.


Kilder: https://www.irishsporthorsemagazine.com/the-kerry-bog-pony-an-exclusive-look-into-one-of-irelands-most-protected-equine-breeds/, http://kerrybogpony.ie/, http://www.irishponysociety.ie/wp-content/uploads/2017/11/Kerry-Bog-Pony-Brochure-lr.pdf

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce