Mascha Vang gik fra vild med dans til vild med hest

I efteråret 2021 kunne man se Mascha Vang danse rundt i Vild med dans. To år efter burde både Mascha Vang og hendes datter Hollie Nolias hverdag hedde vild med hest.

På under et år har influencer Mascha Vang nemlig både købt en pony til sin datter og en hest til sig selv. Først flyttede den hvide pony Allure ind på Kolding Rideklub, og få måneder efter købte Mascha selv den røde vallak Catchmo.

De er begge blevet så vilde med livet med hestene, at de andre i stalden ofte joker med, at Mascha og Hollie må have sovet på rideklubben i Kolding. Mascha er vokset op i Nordjylland, og allerede på det tidspunkt fyldte hestene i hendes liv.

Annonce

“Jeg er virkelig født og opvokset på landet. Der var ikke særlig mange at lege med, så jeg fik en lille shetlandspony, som stod i garagen. Der var også en rideklub i nærheden, og jeg tror da også, jeg red lidt rundt på en plettet pony, som hed Laban. Men jeg har aldrig fået dressurundervisning,” forklarer Mascha.

LÆS OGSÅ: Lea Kessler er ambassadør for ny eksklusiv rideudstyrsbutik på Lolland

Ridning var noget, som foregik på marken eller på landevejen. Meget af tiden med hestene gik også med at strigle, men i virkeligheden var det noget andet, Mascha drømte om.

“Jeg ville så gerne ride stævner og ride rigtigt, men det var der bare ikke mulighed for på det tidspunkt.”

Med tiden gled hestene i baggrunden, men hun slap aldrig helt interessen for hestene og fascinationen af dem. Sådan var det i mange år. Lige indtil Mascha og Hollie tog ud for at se Troels’ datter Emilie til ridning. På det tidspunkt havde Hollie ikke udvist den store interesse for heste.

“Hollie stod helt stille og kiggede på dem ride rundt. Da vi havde kigget lidt tid på, at de red rundt og rundt i hallen, sagde Hollie til mig, at hun ikke helt kunne forstå, hvem som førte,” forklarer Mascha.

For med en far, som er racerkører, var Hollie på det tidspunkt overbevist om, at det måtte handle om at komme først, når de red rundt i hallen. Selv om det ikke var formålet at komme først, var interessen for heste blevet vakt ved den dengang cirka 7-årige Hollie. Derfor startede Hollie til ridning.

“Jeg syntes, det var SÅ fedt, da hun startede til ridning! Jeg kunne jo sagtens håndtere en pony, og jeg havde lysten til det. Jeg ville faktisk bare ønske, det havde været mig som barn. Det er bare en interesse, som vi begge elsker – det er det bedste, vi har gjort for os selv!”

Fra part til egen pony

For Mascha var det ikke en mulighed, at de fik part for sjov.

“Hollie skulle virkelig mene det her med, at hun ville have part. Alligevel kunne jeg godt se, at en part stod meget højt på hendes liste.”

Derfor gik Mascha sammen med en af naboerne om at få en part. I efteråret 2022 blev en af Hollies helt store drømme således opfyldt. Hun fik part på ponyen Anne efter flere års dedikation til hestene.

“Hollie stod i stalden hele den vinter. Hun var den første i stalden om morgenen – og den sidste, om aftenen. Jeg er kommet i stalden i –10 grader, hvor hun har stået i en hel mørk stald og bare kigget og nusset med ponyerne. Der følte jeg mig ret sikker på, hun var dedikeret nok til en part.”

Tiden med en part blev dog kortere end først antaget. Ponyen Anne var ikke helt med på konstellationen med at have forskellige parter.

“Da der var en, som fortalte mig om den her pony, der var til salg, tænkte jeg, at det var bare IKKE nu, Hollie skulle have en pony! Da jeg så Allure, kunne jeg godt se, at han hørte til hos os, så i februar 2023 blev han vores – og der har ikke været én dag, hvor Hollie ikke har passet ham!”

Om Allure
  • 14 år gammel welsh-pony (kategori 3)
  • Dressurpony – men har også gået spring, military og ikke mindst som rideskolepony

Allure blev opstaldet på Kolding Rideklub, hvor han brugte de første mange måneder på at falde til i de nye omgivelser. Desuden krævede den nye titel som ponyejer også et – om muligt – endnu større engagement fra Maschas side.

“Jeg kunne jo ikke lade en 10-årig stå alene i stalden og håndtere en pony selv.  Det var uansvarligt overfor både Hollie og Allure.”

Mascha lavede nogle ændringer i sin hverdag for at kunne være i stalden med Hollie.

“Det var det første, hun ville, når hun havde fri fra skole! Og hun nægtede at tage hjem, før hun skulle i seng. Derfor blev det også til rigtig mange timer for mig!”

Selv for den tidligere hestepige blev det ofte til lange otte timer i stalden med Hollie og Allure.

“Det var meget sjovt de første uger, men jeg skulle jo også aflyse alt omkring mig i den periode.”

“De andre i stalden grinede lidt og spurgte tit, om vi godt nok havde været i stalden hele dagen – eller om vi havde sovet derude.”

Havde det ikke været for lukketider i stalden, var overnatning formentligt også blevet en realitet for den dedikerede ponypige.

5 ting, børn lærer ved at omgås heste
  • Empati og respekt for andre levende væsner
  • Ansvar og vedholdenhed
  • Selvtillid og selvkontrol
  • Teamwork og kommunikation
  • Fysisk sundhed og velvære

Læs hele artiklen her.

“Jeg kunne mærke en forskel på Hollie derhjemme. Hele hendes tone ændrede sig. Det gav hende en personlig udvikling at få det her ansvar. Det gjorde meget med kommunikationen mellem os, som blev meget lettere. Jeg tænkte virkelig, at det var det her, vi havde manglet i vores hverdag og i vores liv.”

LÆS OGSÅ: Ambitiøs rytter og småbørnsmor: “Man skal virkelig ville det”

En mærkbar forskel var, at tiden med iPad og iPhone blev minimeret. Der var pludselig noget andet, som trak meget mere.

“Jeg er så glad for, at hun har fået hestene at gå op i. Det er ikke fordi, hun ikke må bruge sin iPad og iPhone, men det er bare blevet så lille en del af hendes hverdag. Det er en vanvittig dedikation, og hun har styr på alt fra foder til udmugning! Hun ved, at der er noget, som er større end hende selv, som hun har ansvaret for.”

Derudover kræver tilværelsen som ponyejer også, at man er i stand til at træffe nogle beslutninger og tro på, det er de rigtige.

“Det giver hende en enormt god ballast – og hun lærer, at man skal arbejde og dygtiggøre sig for at opnå resultater. Jeg er så glad for, at jeg kan følge med i den udvikling, fordi vi er i stalden sammen.”

Hesteejer fra den ene dag til den anden

Mascha blev også mere og mere glad for Allure, selvom Hollie ikke altid ville dele den med hende.

“Jeg kunne glæde mig helt til, at jeg kunne passe den en weekend, hvor Hollie var ved sin far. Jeg lod faktisk være med at lave planer i de weekender, så jeg kunne have ponyen lidt for mig selv og gøre, som jeg ville med ham.” Derfor blev det med tiden otte lange timer i stalden, hvor det også trak i Mascha at få lov at strigle og nusse Allure.

“Og så kom jeg til – ret impulsivt – at købe en hest.”

Fire måneder efter købet af Allure, kom Catchmo nemlig ind i billedet. Hollie og Mascha var på ferie, og på det tidspunkt ledte Mascha overhovedet ikke efter en hest, men hun kiggede alligevel lidt.

“Så faldt jeg bare over den smukkeste røde hest! Jeg har altid været til røde heste. Jeg har nærmest haft sådan en barndomsdrøm om en rød hest – jeg har visualiseret og fantaseret om den her røde hest!”

“Det var ikke lige noget, jeg nåede at tale med min mand om. Jeg skulle jo bare kigge.”

Som sagt så gjort. Søndag morgen klokken otte tog Mascha og Hollie i stalden – under dække af at skulle lukke Allure på fold.

“Før jeg hilser på ejeren, går jeg lige ud og krammer ham og kigger ham øjnene. Jeg skulle lige sige hej og se, om vi kunne sammen. Han var bare så mega sød!”

LÆS OGSÅ: Dyretelepatør: “Vi må opbygge relationen før vi kan forvente succes”

Efterfølgende så Mascha ejeren ride Catchmo, og der gik det op for hende, hvor stor han faktisk var.

“På det tidspunkt havde jeg for nyligt siddet på en venindes hest, som var lige så stor. Det var iført kondisko, og jeg sagde til hende, at hun bare ikke skulle slippe, da hun trak mig rundt! Jeg følte mig SÅ utryg, og jeg tænkte, at jeg aldrig skulle sidde på så stor en hest igen!”

Men med heste kan man jo blive overrasket. Derfor krævede det ikke meget betænkningstid, før Mascha svingede sig i sadlen og prøvede den 173 cm høje, røde vallak.

“Jeg følte mig bare 100% tryg, da jeg satte mig op. Han passede på mig. Efter lidt tid spurgte jeg, hvordan jeg satte ham i galop – og så galopperede vi! Jeg havde kun galoperet på en pony, men aldrig på en hest. Det var bare fantastisk!”

Eftersom der var op til flere, som også var interesserede i den røde vallak, krævede det en hurtig beslutning.

“Så kiggede jeg på Catchmo igen – og så lavede jeg en straksoverførsel, og så havde jeg købt ham. Jeg behøvede ikke at spørge nogen til råds. Jeg fik bare efter mavefornemmelsen.”

Mascha Vang om købet af Catchmo

Således blev Mascha hesteejer fra det ene øjeblik til det andet.

“Imens de hentede papirerne, ringede Troels. Han var ude at cykle, og han cyklede forbi stalden for at se den her kæmpestore hest, jeg havde redet på.”

Om Catchmo
  • Rød DV-vallak på 10 år
  • Han er efter Blue Hors Zatchmo (efter Blue Hors Zack) og Cassie
  • Har primært gået dressur

Da han kom i stalden, blev han i første omgang overrasket over størrelsen på hesten – og derefter blev han endnu mere overrasket over, hvad der stod på boksdøren.

“Han blev stille. Så spurgte han, hvorfor mit navn stod på boksen. Så måtte jeg jo sige, at hesten var så sød, at jeg kom til at købe hesten! Troels blev helt paf.”

Således begyndte en ny hverdag for den lille familie, som står på rigtig meget hest. Som om en pony og en hest ikke var nok, har Troels’ datter også fået part på en pony på rideskolen.

At falde til i en ny by

Men selv for en gammel hestepige, har det ind i mellem krævet lidt at komme ind i ridemiljøet.

“Vi har fået alt den hjælp, vi har haft brug for! Hollie mærkede også hurtigt, hvor søde alle var til at hjælpe, og hun sagde engang, at hun følte, hun stalden var hendes rigtige hjem mere end vores hus. Det betyder bare så meget, fordi vi er så nye i det her!”

LÆS OGSÅ: Staldbibelen: 10 bud som kan gøre stalden rar at være i

I starten var der mange ting, som Mascha også skulle lære. Alle hendes bekymringer blev dog lynhurtigt gjort til skamme.

“Jeg troede, at alle bare red på et højt niveau og kunne det hele. Alligevel prøvede jeg at sige det højt, hvis jeg ikke turde trække med Allure i starten, og der var folk bare SÅ søde til at hjælpe. Det betyder alverden! Jeg vil hellere spørge om hjælp en gang for meget end en gang for lidt. Det prøver jeg også at lære Hollie.”

Der er ingen tvivl om, at Catchmo og Allure fylder rigtig meget i både Mascha og Hollies liv. Foto: Privat

For selv om ridning på måder er en individuel sport, er der ingen tvivl om, at det sociale sammenhold, der ofte opstår i en stald, er vigtigt for både Mascha og Hollie.

“Jeg tror faktisk først, jeg er faldet til i Kolding, efter vi er begyndt at komme i rideklubben.”

Om Mascha Vang og Hollie Nolia

Mascha Vang er selvstændig influencer og for nyligt også blevet ejer af hesten Catchmo, som er en rød DV-vallak på 10 år. Mascha har datteren Hollie Nolia, som er 11 år og har den 14-årige welsh-pony Allure. Begge heste er opstaldet på Kolding Rideklub. Mascha og Hollie bor i Kolding med Maschas mand Troels Krohn Dehli Vang, som er jagerpilot, og hans bonusdatter Emilie, som også er hestepige.

Vigtigheden af undervisning

Med købet af Catchmo har Mascha også virkelig været nødt til at opsøge den rette hjælp.

“Han går middelsvær dressur. Da jeg købte ham, var der en, som havde redet og passet ham, og jeg har spurgt, om hun ikke vil blive ved med det – for jeg skal lære at ride! Jeg deler ham gerne, så længe det er bedst for ham, så jeg kan lære at ride, imens han bliver holdt i gang og udfordret af en rytter, som kender ham.”

Desuden har Mascha valgt at opprioritere en masse undervisning. Både for hende og Catchmos skyld.

“Den anden dag følte jeg bare, jeg knækkede koden. Min ridelærer roste os virkelig, og han sagde, jeg godt kunne finde champagnen frem! Den følelse er bare fed – jeg kunne slet ikke vente med at komme op ud at ride igen!”

LÆS OGSÅ: Rasmus Bagger om mental træning – hvorfor er det så vigtigt? 

Hestene giver ro og tid til at Hollie og Mascha kan være sammen. Foto: Privat

Mental wellness

Derfor er det også en stor fordel at både Allure og Catchmo er gode og velredede heste.

“Jeg ved godt, vi ikke kan lære dem en masse. Det er ikke der, vi er lige nu. Det er os, der skal lære noget af dem.”

Som det er nu, fylder hestene alt i både Mascha og Hollies hverdag. Det har gjort, at Mascha har skuet ned for arbejdet og op for hestene og samværet med Hollie – efter mange år, hvor arbejdet har fyldt rigtig meget.

“Jeg tænker, at alle mennesker udvikler sig, og lige nu er det bare hestene, jeg synes er aller fedest! Det har givet mig en enorm ro.”

I sommeren 2022 fik Mascha konstateret ADHD. Det gav hende nogle af svarene på, hvorfor hendes hjerne ofte kører afsted med nye idéer og sjældent er i ro. Men roen finder hun i stalden.

“Hestene giver så meget ro til mig. Min hjerne kører hele tiden på overarbejde, og jeg spekulerer og tænker – men når jeg er i stalden eller er på hesten, er jeg nødt til at være opmærksom hele tiden. Det giver mig et mentalt afbræk. Det er mental wellness! I stalden er der ikke plads til at tænke på andet, så der får min krop og mit sind ro til at være til stede i nuet.”

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce