Da der i 2021 blev afholdt OL i Tokyo, var det for første gang i 17 år med deltagelse fra en dansk springrytter. Andreas Schou repræsenterede stolt sit hjemland på den internationale scene. Mens Schous individuelle præstationer sikrede ham en plads i denne historiske konkurrence, er det måske ukendt for mange, at en anden rytters bedrifter var ansvarlige for Danmarks deltagelse i Tokyo. Emil Hallundbæk, Schous holdkammerat på landsholdet, havde sikret sig førstepladsen i Gruppe A på OL-ranglisten ved udgangen af 2019 og sikrede dermed en dansk springrytters billet til Tokyo. Ikke desto mindre var det ikke Hallundbæk, der begav sig ud på rejsen til den japanske hovedstad. Men i en alder af blot 25 år har den talentfulde springrytter stadig rigeligt med tid til at nå denne milepæl.
Starten på en springkarriere
Emil Hallundbæks forbindelse til ridesporten strækker sig langt tilbage før hans fødsel. Hans forældre, Jørgen og Marianne Hallundbæk, mødte hinanden til et ridestævne, og deres fælles passion for ridning og heste generelt har holdt ved lige siden. Emils lillesøster Clara er også en talentfuld ung springrytter. På trods af familiens entusiasme for heste lå den unge Hallundbæks oprindelige interesse i en anden sport. Som mange drenge drømte han om at blive professionel fodboldspiller. Han har tildelt særligt to begivenheder afgørende betydning for hans beslutning om i stedet at forfølge en karriere inden for springridning: da han i 2006 så den hollandsk-belgiske springrytter Jos Lansink blive verdensmester, og da han selv som 11-årig blev danmarksmester i sin aldersklasse.
Læs også: Six bar challenge: Hvad er det? Og hvem er den bedste?
Med fuld fokus på en fremtid som professionel i rideverdenen begyndte større resultater at komme, og som 18-årig flyttede Hallundbæk til Belgien for at fremme sin karriere. Hallundbæk valgte Belgien som sit nye hjem på grund af dets centrale beliggenhed for konkurrencer og vægten på springridning som en sportsgren. I løbet af de næste tre år udviklede Hallundbæk sig fra at være et lovende ungt dansk talent til at være internationalt anerkendt som værende en kommende stjerne.
Gennembrudsår i 2019
Året 2019 var afgørende for Hallundbæks karriere. Året startede med en Grand Prix-sejr i Wellington, Florida, og de gode resultater fortsatte året ud. Som nævnt tidligere i artiklen var Hallundbæks resultater i 2019 så imponerende, at Danmark sikrede sig deltagelse i springridning ved OL for første gang i 16 år. I en alder af 21 år lå han blandt de 25 bedste U25-springryttere globalt og var den højest rangerede nordeuropæiske rytter. Herfra gik ting desværre ikke som håbet. OL blev udsat et år, og på det tidspunkt havde Andreas Schou etableret sig som den mest velegnede kandidat til at repræsentere Danmark i Tokyo.
Læs også: Den næste generations springtalent – mød Emil Hallundbæk
Håb efter OL
Perioden efter OL-kvalifikationen var ikke så vellykket for Hallundbæk som håbet, men den bragte alligevel nogle højdepunkter med sig. Han deltog i verdensmesterskaberne i Herning og repræsenterede Danmark. Selvom det danske hold ikke nåede den afgørende runde, viste Hallundbæk sine færdigheder på vallakken Chalisco, en hest han havde redet siden han overtog den fra Andreas Schou i 2016. Chalisco, nu 16 år gammel, fortsætter med at konkurrere på det højeste niveau sammen med Hallundbæk.
Emil Hallundbæks rejse fortsætter, og på trods af at han stadig venter på sit gennembrud på seniorplan, har han allerede spillet en betydelig rolle i at fremme dansk springridning. Med hans unge alder er der al mulig grund til at tro, at hans højdepunkt endnu ikke er nået, og at der venter endnu større resultater i fremtiden.
Læs også: Portræt: Patrik Kittel, svenskeren med det store smil