Hvorfor vil hesten ikke spise sit hø?

De fleste hesteejere kan nok nikke genkendende til, at det kan være svært at finde den helt rigtige type grovfoder. Når du så har fundet det, som du tror, er det helt rigtige, vil hesten ikke spise det. Men det kan der være mange gode grunde til!

Der er nemlig rigtig mange faktorer, som kan spille ind, hvis din hest ikke vil spise sit hø. Dog er du først og fremmest nødt til at finde ud af, om det er hesten eller høet, som er problemet. Når du ved det, er det nemlig væsentligt lettere at finde ud af, hvor du skal sætte ind henne.  

Helt generelt er det vigtigt for hestens naturlige adfærd, at den altid har grovfoder til rådighed, som den kan tygge på.

Annonce

Når hesten tygger, producerer den spyt, som er med til at nedbryde mavesyren. Derfor er tyggeadfærden en vigtig del af en sund og tilfreds hest. Manglende mulighed for at tygge kan give en stresset hest, som for eksempel kan udløse krybbebidning. Derudover påvirker det selvsagt hestens huld, hvis den ikke indtager nok grovfoder.  

Derfor bør du overveje følgende, hvis din hest pludselig ikke vil spise sit hø: 

  1. Hvornår begyndte hesten ikke at ville spise sit hø?  
  2. Er det en ny balle af hø, som måske smager anderledes end den forrige? 
  3. Spiser de andre heste deres hø, og får de samme type hø fra samme balle?  
  4. Får hesten nok vand?  
  5. Spiser din hest sit krybbefoder?  
  6. Viser hesten anden atypisk adfærd?  

Forhold dig til høkvaliteten

Hvis du kan nikke genkendende til de første tre spørgsmål, er der en overhængende sandsynlighed for, at der kan være noget galt med høet. Det kan være muggent, gammelt eller lignende, og der er heste faktisk ret gode til selv at fravælge den slags ud fra blandt andet lugt. Hvilket er meget smart, eftersom hesten ikke kan kaste op, hvis den eksempelvis får dårligt hø indenbords.  

En dårlig høkvalitet vil ofte komme til udtryk hos mere end én hest. Når du skal vurdere kvaliteten af høet, bør du gå efter lugt og kigge efter, om de er støv, mug eller andet i det, som kan gøre, at hesten ikke vil spise det.  

LÆS OGSÅ: 3 tips til at give din hest grovfoder nok – uden overfodring

Indimellem kan det dog blot handle om, at hesten ikke kan lide den nye type af hø, hvis du har skiftet det oprindelige ud. Hvis du skifter type af grovfoder, bør du altid – som med alle andre foderskifte – gøre det gradvist. Det vil sig, at du skal blande den nye og gamle type af grovfoder over tid, så hestens tarmsystem vænner sig til den nye type. Der kan være stor forskel på smag og næringsindhold, selv i grovfoder.

Hvordan er folden?

Når du kigger på, hvorvidt din hest spiser hø eller ej inde i sin boks, er det også værd at kigge på forholdene ude på folden. Her bør hesten også have grovfoder af god kvalitet til rådighed, hvis den går ude det meste af dagen. Hvis din hest går i en større flok, bør der også være flere steder med grovfoder. På den måde vil alle heste have mulighed for at tilgå grovfoder i løbet af dagen, uanset hvor de befinder sig i hierarkiet.  

Måske din hest spiser mere græs end hø i perioder. Foto: Canva Pro

Hvis der er græs på folden af en god kvalitet, kan det også være en medvirkende årsag til, at din hest spiser mindre hø. Ofte vil de spise mere hø igen, når græsset forsvinder og næringsindholdet daler.  

Vand

Inde såvel som ude bør du altid sikre dig, at din hest har friskt, rent vand til rådighed. Hvis ikke din hest har nok vand til rådighed, er der en overhængende risiko for, at den også stopper med at spise. Tjek, at vandet har den rette temperatur (som helst ikke må komme under syv grader), og at det er rent. Manglende væske – særligt om vinteren – kan øge risikoen for forstoppelse og kolik. 

Tjek din hest

Hvis du ved, at høkvaliteten er høj, og at din hest har frisk og rent vand til rådighed, kan du nærmest udelukke, at det er problemet. Derfor kan det være, at din hest har problemer, smerter eller sygdomme, som du skal tage hånd om. Det kan være, den har tandproblemer, så den ikke kan tygge ordentligt. Tandproblemer kan skyldes alt fra en ødelagt tand til forkert tilpasset udstyr, men tjek også, at der ikke er noget i hestens grovfoder eller krybbefoder, som kan give rifter i munden.  

LÆS OGSÅ: Hjælp din ældre hest i vintertiden – 4 ord, du bør huske 

Derudover kan alder også give problemer for hesten i forhold til at tygge deres hø. Derfor kan ældre heste også stoppe med at spise deres hø. Derfor er det vigtigt, at du regelmæssigt får tjekket din hests tænder af enten en dyrlæge eller en hestetandlæge – og det gælder naturligvis uanset alder. 

Hvis din hest når en alder, hvor den har svært ved at tygge sit hø, skal du gerne gå efter fint, blødt og tidligt slået grovfoder. Du kan også overveje at gøre det vådt eller supplere med opblødte roepiller, grønpiller, fiberpiller eller lignende, så hesten fortsat kan tygge de letfordøjelige fibre.  

Opsummering
  • Tjek kvaliteten af grovfoderet.  
  • Sørg for nok og rent vand.  
  • Kig på resten af hestens foderplan i forhold til både krybbefoder og græs. 
  • Tjek din hests generelle sundhedstilstand – og vær opmærksom på alt fra kolik til mavesår og andre tarmrelaterede sygdomme. Kontakt altid dyrlægen, hvis du er i tvivl.  

Kilder

Kentucky Equine Research: When Your Horse Refuses Hay: An Owner’s Checklist
Agria Dyreforsikring: Kulde øger risikoen for kolik hos hesten om vinteren
Netdyredoktor: Vinterfodring af heste
Pavo: Fodring af ældre hest

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce