Som hesteejer bør du altid være opmærksom, hvis din hest ændrer adfærd eller spisevaner. Her kan du blive klogere på, hvordan du skal forholde dig, hvis din hest begynder at spise jord.
Når en hest pludselig begynder at spise jord, kan der være flere forskellige årsager. Det kan handle om alt fra kedsomhed til mangler i foderet. Dog er det vigtigt at understrege, at der skal relativt store mængder af både sand og jord til, før det bliver rigtig farligt for hesten. Heste er udstyret med en forrygende finmotorik omkring deres læber, som gør, at de ofte selv er i stand til at sortere eksempelvis uhensigtsmæssige planter fra. Alligevel kan det dog ske, at de får sand eller jord indenbords – og det kan både være bevidst og ubevidst.
Store mængder af sand vil ofte give sandkolik. Sandkolik kommer, hvis hesten har indtaget store mængder af sand, som giver irritation af mavetarmkanalen og medfører koliksmerter. En sandprøve på hestens gødning vil være positiv, da typen af partikler er store og grove.
Det er dog anderledes med jordpartikler (geosediemnt) i tyktarmen, som ofte ikke vil kunne ses i en gødningsprøve, da partiklerne vil være samlet til en masse, som ikke kommer ud med afføringen. Heste med en ophobning af de finere dele af jordens komponenter som ler og kalk/kridt i den del af tyktarmen, som ligger lige bag mellemgulvet, vil ofte komme til udtryk ved symptomer på ubehag.
- Nedsat præstationsevne
- Hesten viser modstand ved ikke at ville gå frem – nogle heste refuserer
- Generel mangel på trivsel: Hesten taber sig, er mat i pelsen, spiser selektivt, har perioder, hvor den er utilpas eller ser lidt forkert ud
- Hesten kan have ondt i ryggen og/eller brystregionen, fordi de går og spænder imod
- Hesten bliver sur ved opsadling
- Har gjordkramper
- Krybbebidder
Hvis du vurderer, at din hest indtager store mængder jord, bør du altid forsøge at finde ud af, hvad der er årsagen bag. Det kan dog være svært helt at afgøre.
Hvorfor spiser din hest jord?
Din hest keder sig
Ofte handler det om noget så simpelt, som at din hest keder sig eller er understimuleret. I naturen vil heste bruge en stor del af sin tid på at browse og bevæge sig. Det vil sige, at den bruger tid på at lede efter og spise eksempelvis grene, bær, blade, urter og lignende. Her vil hesten ofte skulle gå på forskelligt underlag, bevæge sig op og ned ad bakker og generelt bruge sin krop. Det er med til at sikre både bevægelse og stimulere hesten mentalt.
Det kan være svært for hesten at udvise den naturlige adfærd, hvis den bruger mange timer i boksen. Desuden er mange hestefolde heller ikke indrettet til at understøtte den naturlige browser-adfærd i hesten. Hvis hesten begynder at kede sig, kan det resultere i, at den tyer til at spise jord for at stimulere og distrahere sig selv fra kedsomheden.
LÆS OGSÅ: Skal hesten spise skaller?
Hesten mangler tyggetid
Hesten er fra naturens side vant til at tygge en stor del af tiden. Det er med til at sikre dens sundhed mentalt såvel som fysisk. Hvis hesten ikke har nok at tygge på – grovfoder eller græs – vil den ofte begynde at tygge på det, som er tilgængeligt. Dette kan ofte være jord.
I naturen vil heste tygge op mod 20 timer i døgnet for at holde gang i systemet. Det er også her, hvor hesten producerer spyt, som er afgørende for, at hesten undgår eksempelvis mavesår.
Der mangler essentielle næringsstoffer i din hests kost
Om end langt det meste foder i dag sørger for, at din hest er dækket ind med essentielle næringsstoffer, kan mangel på disse gøre, at din hest spiser jord. Det kan blandt skyldes, at foderet ikke er tilpasset din hest, eller at den ikke får de korrekte mængder foder. Derved kan hesten begynde at spise jord for at kompensere for de manglende næringsstoffer og mineraler. Mineral- eller saltblokke kan være en god måde at tilbyde din hest de nødvendige næringsstoffer. Du bør dog vær påpasselig med at give din hest fri adgang til eksempelvis en saltsten. Hold øje med, om hesten enten bruger den for meget eller for lidt.
Hesten er en græsser, hvilket vil sige, at den fra naturens side primært indtager græs. Når den spiser græs, vil den også søge efter urter og rødder for at være dækket ind med mineraler og vitaminer. Men hvis hesten ikke får nok af disse, vil den ty til adfærd, hvor den søger efter dem ved at rode i jorden – og dermed indtager hesten potentielt set for store mængder jord.
Din hest har mavesår
Hvis din hest meget pludseligt begynder at spise jord, kan den have mavesår. Det kan skyldes, at hesten spiser jord for at lindre smerten fra mavesår. Ofte vil hesten også tabe sig, miste appetitten, virke irritabel (eksempelvis ved opsadling), mangle energi eller udvise halthed, hvis den har mavesår. Du bør altid kontakte din dyrlæge, hvis du oplever symptomer på mavesår!
Er det farligt for hesten at spise jord?
Hvis der er tale om små mængder jord – hvilket vil være tilfældet for langt de fleste heste – er jord som sådan ikke skadeligt for din hest at indtage. Afhængig af jordtypen kan der faktisk være mineraler og næringsstoffer i jorden, som kan være gode for din hest. Problemet kan for alvor opstå, hvis der eksempelvis er store mængder af ler eller kalk/kridt i jorden. De fine partikler fra leret eller kalken/kridtet kan ophobe sig i hestens tarm og give en række udfordringer for hesten.
Derfor skal du reagere, hvis du pludseligt ser, at din hest begynder at indtage store mængder jord i længere perioder. Derudover skal du være opmærksom, hvis der også er sand i jorden. Sand er nemlig yderst skadeligt for heste at indtage!
LÆS OGSÅ: Sæt din tynde hest i god form igen
Jord i sig selv behøver altså ikke nødvendigvis at være skadeligt for din hest. Hvis du har sikret dig, at din hests basale behov – både mentalt og fysisk – er opfyldt, og din hest ikke udviser tegn på smerte, behøver du ikke nødvendigvis at være bekymret, hvis din hest indtager jord i små mængder.
Sådan stopper du din hest fra at spise jord
Såfremt din hest kun indtager små mængder af jord, kan det alligevel være godt givet ud at være opmærksom på. Det er nemlig en god indikator på, hvordan din hest faktisk har det.
Det første skridt er, at du finder årsagen til, hvorfor din hest spiser jord. Herefter kan du prøve at sætte ind.
Tilbyd aktivering
Hvis det skyldes kedsomhed, at din hest indtager jord, bør du forsøge at stimulere din hest bedre. Måske den kan få flere timer på fold, bliver motioneret mere, eller du kan forsøge at give den en mere spændende fold. Hesten er lavet til at bevæge sig op mod 30 km om dagen fra naturens side. Her vil den bruge meget tid på nippe til græsset. Mental og fysisk stimuleringen er afgørende for at forhindre din hest i at udvise uhensigtsmæssig adfærd.
En stor fold er også godt for din hest, hvis de går mange hest sammen. Mange heste på en lille fold kan nemlig gøre, at græsset hurtigt bliver nedbidt. Dermed kommer hestene let til at indtage eventuelt både sand og jord. Derfor er en god fold godt for både aktivering, bevægelse og hestens tarmsystem.
Lang tyggetid
Som udgangspunkt skal din hest altid have adgang til at kunne tygge. Dette gælder både ud og inde. Hvis din hest går i en stor flok, kan det være en fordel med at sørge for, at der er grovfoder flere steder på folden. Dermed er det lettere for alle heste at komme til grovfoderet – uanset hvor de er i hierarkiet.
I boksen kan du med fordel tilbyde din hest grovfoder i et slowfeeder-net, som er med til at sikre lang tyggetid. Ude såvel som inde bør du altid sørge for, at kvaliteten af grovfoderet er i orden. Og det må ikke lugte dårligt eller være muggent!
LÆS OGSÅ: Hvorfor vil hesten ikke spise sit hø?
Tilpas foderplanen til din hest
Hold øje med, at din hest indtager sit krybbefoder – og at både krybbefoder og grovfoder er tilpasset netop din hest i forhold til både mængder og næringsstoffer. Du kan få lavet en foderplan ved en agronom eller hos din lokale foderproducent.
Såfremt din hest er dækket ind med mineraler og næringsstoffer, kan du formentligt udelukke, at mangler her er årsagen til, at din hest indtager jord. Andre gange kan det være nødvendigt at tilføre vitaminer og mineraler igennem hestens foder. Hvis din hest ikke vil spise de tilskud, du tilbyder, kan du prøve at eksperimentere med at camouflere smagen. Det kan også være, du skal prøve en variant fra et andet mærke eller med en anden smag.
Hold øje med symptomer på mavesår – og minimer stress
Mavesår er en alvorlig lidelse hos heste, som altid skal tages alvorligt! Mavesår kan skyldes noget fodermæssigt mangel på adgang til grovfoder, smerter eller hestens miljø. Hvis din hest er stresset over en længere periode, kan det også føre til mavesår, som kan gøre, at din hest begynder at indtage jord. Derfor kan du forsøge at fjerne de stressende faktorer. Det kan være, din hest er stresset i boksen, hvis den står for tæt på døren ind til stalden, eller hvis den ikke kan med sin nabohest. Problemet kan også handle om stress under ridning. Undersøg, hvad du kan gøre for at minimere stress for din hest.
Forhold dig aktivt til det, hvis din hest spiser jord
Du skal altid reagere, hvis din hest pludselig udviser en ny adfærd. Nogle gange kan årsagen findes i miljø, alder eller noget helt tredje. Men du bør altid gå aktivt og nysgerrigt til værks, når du ser unaturlig adfærd. Det kræver, at du som hesteejer kender din hests normale adfærd, så du hurtigt kan lægge mærke til atypisk adfærd.
Loppefrøskaller kan være godt, hvis din hest har store mængder af sand i tarmene. Anderledes ser det ud med jord, og ofte vil det kræve, at du får din dyrlæge ud. Dels kan dyrlægen vurdere, om det er store mængder jord, som forårsager en atypisk adfærd. Dels kan de give den rette hjælp til din hest.
Kilder
Nordic Horse: Har din hest også taget på henover sommeren?
Pavo: Naturlig ædeadfærd
Equine Helper: Why Horses Eat Dirt: Essential Behavior Guide
Blue Cross: What horses need and their natural behaviour
Nordic Horse: Spiser din hest sand?
Ravnholm: Spiser din hest jord?