Syv fordele ved at have en part 

En part kan være meget mere end en økonomisk eller praktisk hjælp til din hest. Det kan nemlig også være en, som knuselsker din hest – næsten lige så højt, som du selv gør. I den her artikel fokuserer vi på den helt unge part. Dem, som måske selv går med drømmen om at eje sin egen pony eller hest. 

En part kan have alle aldre – men den unge rytter kan noget særligt. Kært barn har mange navne, så om I kalder det en part, passer, ponypige eller noget helt fjerde, er op til jer.

Uanset hvad har vi i denne artikel taget udgangspunkt i, hvad det kan give både dig og din hest at have en yngre rytter – med forældreopbakning naturligvis – til at hjælpe dig med at tage sig af din hest.  

Annonce

For selv om mange af os sikkert ville ønske, vi kunne bruge alle vores vågne timer i stalden, må vi nok bare erkende, at der ikke altid er nok timer i døgnet, når hverdagens logistik skal gå op. Derfor kan der være mange fordele ved at have en part eller passer til din hest. Det er vigtigt at understrege, at der er forskel på, om der er tale om en decideret part eller blot en passer. Der kan også være forskel på, om din hest skal flyttes eller ej. Her har vi kigget på den type af part eller passer, hvor hesten bliver stående, hvor den plejer.

LÆS OGSÅ: Halvpart: 6 ting du bør overveje, når du søger en rytter til din hest

Tid

Det frigiver tid, og du ved, din hest bliver passet og plejet de dage, hvor du ikke er der (og du kan garanteret se på mængden af glimmer, om din part har været der). Dermed kan det minimere den dårlige samvittighed, selv om du sikkert gerne vil være ved din hest alle ugens dage.  

Kan du – eller en i stalden – klippe sjove mønstre i hestens pels? Eller flette et enhjørningehorn? Foto: Privat.

Smarte frisurer og klipninger

Vidste du, at man kan lave et enhjørningehorn ud af hestens pandelok? Sikkert ikke, men det ved den unge part helt sikkert! Der findes et hav af – mere eller mindre – smarte frisurer til din hest, hvis den har bare lidt tykkelse og længde på enten man, pandelok eller hale. Frisurer, som du sikkert aldrig havde fundet frem til selv!  

Hvis din hest skal klippes, kan du også godt være helt sikker på, at den ikke bare bliver klippet helt almindeligt! Der er garanti for sjove mønstre, når din hest skal klippes.  

Hvis du – eller en i stalden – er ferm med en klipper, er det muligt at klippe både hjerter, stjerner, juletræer og sågar en påskehare i din hests pels!

Giv glæden videre

Du giver din egen glæde ved heste og ridning videre til en ung rytter, som forhåbentligt bliver lige så vild med heste, som du selv er. Der kan også være mange fordele ved et etablere en god relation, så I nogle dage kan hjælpes ad med hesten og fortælle hinanden, hvad I hver især har lavet med hesten. Desuden kan der også være en fordel i at se hinanden ride, så I kan give hinanden gode råd. Måske din part set noget, du ikke selv havde bemærket?

LÆS OGSÅ: Læserhistorie: En gul ven for livet

Hvis du – bogstaveligt talt – tør slippe kontrollen lidt, giver du også et ungt menneske mulighed for virkelig at vokse med det ansvar, det er at have med heste at gøre. Det kan endda fungere som forberedelse til egen hest eller pony.    

Udstyr

Hvis du har haft hest i mange år, kan det gå to veje. Enten har du vanvittigt meget udstyr til din hest, eller også har du kun mest nødvendige. Sidstnævnte skal din part dog nok hjælpe dig med! Du kan godt være sikker på, at din hest ikke får lov at gå med det gamle slidte underlag eller den sorte grime!  

Hvor godt opdraget er din hest egentlig?

Din hest bliver håndteret og redet på andre måder, end du selv ville gøre det. Du får testet, hvor godt opdraget og velredet den egentlig er, når der pludselig er en yngre person, som skal håndtere den. Din hest vil sikkert også blive budt lidt af hvert, såsom nissehuer eller en rytter, som finder på at sidde baglæns.  

Tricks

Måske du allerede selv har lært din hest et trick eller to? Men der er ingen tvivl om, at den unge part vil arbejde meget målrettet mod at lære din hest endnu flere tricks! Det kan være, det viser sig, at din hest både kan smile og ryste på hovedet. 

Selv om det kan virke til blot at være sjov og ballade, er det også med til at stimulere din hest mentalt.  

Nye perspektiver

Du kan blive udfordret i nye måder at tænke træning og håndtering. Den unge rytter ofte kommer med nye perspektiver. Parten har ofte læst ALT, hvad deres yndlingstræner har lagt op på sociale medier. De har sikkert også læst ALLE bøger om hestetræning.

LÆS OGSÅ: Lær din hest tricks: 5 sjove, du let kan træne med din (ung)hest

Derfor vil de ofte have nye perspektiver og den nyeste viden. Det kan være, du ender med at ændrer nogle ting i din håndtering af din hest eller i din ridning?

Kan din hest tricks? Video: Privat
Det skal du tænke over, hvis din part er under 18 år
  • Når du har med børn at gøre, er det vigtigt, at du sikrer dig, at forældresamarbejdet fungerer. Det må ALDRIG blive barnets ansvar alene at passe din hest. Vidste du, at i følge Dyreværnsloven, så må dyr, herunder heste, kun overdrages til børn under 16 år, hvis forældremyndighedsindehaveren samtykker? (jf. Dyreværnsloven kap. 3, §19). Dette er aktuelt, hvis der er tale om en decideret part, men det kan være fint at have i baghovedet.
  • Er din pony sikker nok til, at et barn kan håndtere den? Selv hvis barnet har erfaring, skal du vide, at din hest grundlæggende er rolig og sikker.  
  • Fungerer samarbejdet mellem alle parter? Du skal både have kemi med barnet/den unge og forældrene – og det samme gælder naturligvis for din hest.  
  • Uanset om I har en nedskrevet kontrakt eller ej, bør I altid sikre jer, at I er enige om de aftaler, der bliver indgået. Både de store linjer og i det daglige.
  • Økonomi – skal der være penge imellem jer? Hvis der ikke er penge mellem jer, kan du overveje, om der eksempelvis skal være en anden for for betaling. Det kan være aftaler om udmugning eller staldvagter på de dage, hvor din part har hesten.  
  • Kræver det ekstra udstyr – og hvem betaler? Det kan være, at det eksempelvis er nødvendigt med kortere stigeremme. Her kan det være en fordel, at I får talt om, hvem som afholder udgifterne til ekstra udstyr.
  • Har du krav om undervisning – og hvilken type i så fald? Det kan være en fordel, at I får undervisning ved den samme underviser. På den måde ved du, at I rider efter samme grundprincipper.  
  • Vær sikker på, at I er på bølgelængde i forhold til håndtering af eksempelvis udfordringer. Der kan selvfølgelig altid opstå uforudset situationer. Hvis I overvejende er enige om håndtering og ridestil, er I nået et langt stykke.  

Der er uden tvivl både fordele og ulemper ved at dele din hest eller pony med en ung rytter. Hvis I lykkes med at få det til at fungere, er der ingen tvivl om, at din hest eller pony får endnu en ven for livet, som er lige så vild med den, som du selv er.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce