Vejret er skiftet: Hvordan skal du forholde dig som hesteejer

Efter en lang periode med sol og tørkelignende tilstande, er vejret slået over i mere normalt sommervejr i Danmark med mere varieret vejr. Lige så vel som dage med høj sol stiller krav til dig som hesteejer, gør dage med regnbyger det samme.  

Her kan du blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på som hesteejer, når vejret går fra den ene yderlighed til den anden. 

Annonce

Regneksem

Regn er godt, men meget regn kan også skabe problemer hos hesten, særligt på huden. Regneksem skyldes jordbakterien dermatophilosis congolensis, som også kan forårsage muk. Når det har regnet meget og længe, bliver hestens hud følsom og sårbar, og bakterien kan nemt få grobund. Infektionen klør ikke, men er ubehagelig for hesten, og den bliver ofte sensitiv og øm. Det vil som oftest forekomme over ryggen og på bagparten, og det er derfor svært at lægge sadel og andet udstyr på.

Regneksem kommer til udtryk ved knopper, som danner skorper, der vil efterlade huden bar, når de falder af. Infektionen kan gå væk af sig selv, men det anbefales at vaske hesten med antibakteriel shampoo. I den akutte fase kan dyrlægen udskrive antibiotika. Vær opmærksom på, at regneksem kan smitte fra hest til hest. 

Sukkerindhold i græs

Hold øje med, hvordan græsset gror, når vejret skiftet. Skifter det farve eller struktur? Og hvordan reagerer din hest på det?

Når vi har sol og kulde, har vi sukkerproduktion, men her har vi ikke særlig meget vækst i græsset, og så hober sukkeret sig op. Sukkeret kommer, når solen skinner, så der vil være en produktion af sukker via fotosyntese. Derfor er det ikke kun i foråret, vi kan løbe ind i problemer, men faktisk også efterår og vinter, hvis hesten har adgang til græs.  

Læs også: Forårsgræs og sukker

Når solen skinner, har vi en sukkerproduktion. Det, der afgør om sukkeret ophobes eller bruges til vækst er, om det er koldt eller varmt, og hvis der er varmt, bliver sukkeret brugt til, at græsset vokser. Hvis det er koldt, hober det sig op i græsset, indtil det er varmt nok til, at der kommer vækst. 

Hvis der har været regn i flere dage lige efter hinanden, vil det være begrænset hvor meget nyt sukker, græsset producere. Fruktaner er en type af sukker, som du kan finde i græs, og som består af kæder af fruktose sukker. Fruktanindholdet kan være lavere i regnfulde perioder.

Uanset om solen skinner, eller om regnven vælter ned, stiller det krav til dig som hesteejer. Foto: Canva Pro.

Regndækken eller læskur

Når solen skinner, skal din hest have mulighed for at søge skygge for solens stråler. Det kan også være, at din hest skal have dækken, når det er varmt, så den kan blive skånet for eksempelvis insekter såsom mitter eksempelvis eller solens stråler. Men begge dele kan også gøre sig gældende, når regnen siler ned. Her skal din hest kunne søge i ly for regnen, og hvis den er i risikozonen for at blive forkølet, kan den også have gavn af et tyndt regndækken. Overvej, om din hest skal ind at stå lidt, hvis vejret meget pludseligt skifter til enten meget regn eller meget sol.

Lun mash

Lige såvel som mennesker kan din hest også have gavn af lidt at lune sig på, hvis regnen vælter ned. Du kan med fordel overveje at tilføre lidt magnesium til mashen – eller i hestens normale foder – når vejret for alvor slår over og blive koldere. Mange heste kan nemlig være i underskud af magnesium i foråret og efteråret. Den eksplosive græsvækst indeholder ofte meget kalium og sukker, som kan begrænse optaget af magnesium.  

Hold øje med hovene

Hestens hove har en fantastisk evne til at tilpasse sig det vejr, den går i. Derfor vil du ofte se, at din hests hove blive tørre om sommeren, når solen skinner. Dette vil formentligt ændre sig, hvis vejret skifter og bliver mere vådt. Vær opmærksom på sur stråle, men du behøver ikke blive bekymret, hvis hovene virker mere fugtige, end de er, når solen skinner. 

Læs også: Foretrækker heste skyggen i varmt vejr? Forskere har undersøgt sagen

Væskebalancen

Selv om solen ikke skinner fra en skyfri himmel, skal du alligevel sikre dig, at din hest altid har friskt og rent vand til rådighed. Når vejret skifter meget, kan man risikere, at hesten drikker mindre. Det kan blandt andet give kolik eller forstoppelse. Derfor er det mindst lige så vigtigt at sikre, at din hest får væske nok, selv om der ikke er +25 grader og høj sol.  

Pas på dit udstyr

Uanset om solen skinner, eller om regnen vælter ned, er det vigtigt, at du passer på dit udstyr. Hvis din hest går med dækken, skal du altid sikre dig, at våde dækkener tørrer ordentligt. Et vådt dækken kan lynhurtigt blive muggent, hvis ikke du får hængt det lunt og foldet ordentligt ud.  

Generelt skal du tænke over vejret, når du står med dit udstyr i hænderne såsom sadel, gjord og hovedtøj. Hvis vejret pludseligt er slået over i regn, kan det give mudder, som kan sætte sig i dit udstyr. Brug derfor gerne et par ekstra minutter på at tørre dit udstyr af, så kan du minimere risikoen for gjordsår.

Undgå at have læderudstyr hængende i solen for længe, da det kan få læderet til at tørre ud og sprække.

GOD SOMMER! 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce