Det værste ved at have hest om vinteren ifølge jer! 

Vi spurgte jer på vores Facebook-side, hvad I synes, der er det værste og det bedste ved at have hest om vinteren.

Det korte svar fra nogle af jer var simpelt, da vi spurgte til det værste: ALT. Heldigvis lykkedes det også mange af jer at komme med bud på nogle af de gode ting.

Her får du de værste ting ved at have hest om vinteren – men heldigvis har vi også prøvet at samle løsningerne på nogle af tingene. Vi håber, det kan gøre, at vi alle kan komme bare lidt lettere igennem vinteren! 

Annonce

Mørke

En klar genganger var mørket. Det gør det svært for mange af jer at nå en ridetur, før det bliver mørkt. Hvis ikke man har ridebane med lys eller et ridehus, kan det synes nærmest umuligt at nå en ridetur, før mørket kommer.  

Løsninger: 

  • Måske hesten har godt af en vinterpause? Hvis den har stået stille, har vi samlet et genoptræningsprogram, som du kan lade dig inspirere af, når foråret kommer. 
  • Put refleksudstyr på, og rid afsted, selv om det er mørkt. Hvis I kender området og har tilpas med lygter og refleksudstyr på, kan det være en anderledes oplevelse at ride tur i mørke.  
  • Hvis du alligevel er mest til en ridetur, imens der er lyst, har vi forsøgt at finde nogle gode råd til, hvordan det måske kan lade sig gøre.  
I tvivl om reglerne for refleksudstyr?

Muk

Vi kan desværre ikke komme udenom muk. De våde folde nærmest inviterer til muk! Egentlig er muk en samlet betegnelse for infektion i hestens ben forårsaget af bakterier, svampe, mider eller dermatophilus (som også er en bakterie). Den type muk, vi beskæftiger os med i artiklen her, er den, som er forårsaget af bakterier i jorden. I øvrigt må du endelig ikke sammenligne muk med den mug, som findes på fordærvede fødevarer – det er noget helt andet. Netop fordi muk dækker over mange infektionslidelser, kan det være svært at finde den rette kur. Hvad der virker på den ene hest, virker måske ikke på den anden, hvis de er ramt af to forskellige bakterie- eller svampeinfektioner. 

Løsninger:  

  • Her har vi samlet nogle bud på, hvad du kan gøre, hvis din hest har fået muk
  • Heldigvis er I også gode til at komme med bud på løsninger. Jeres bud er alt fra tang i foderet, medicinsk honning og Helosan-creme til atamon, zinksalve og kartoffelmel.  

LÆS OGSÅ: Når muk bliver farligt…

Glatte og knoldede folde

Når vejret svinger i mellem regn, sne og frost, skaber det knoldede folde, og det volder bekymringer for mange af jer.  

Løsninger:  

Vinteren kan byde på kulde for både heste og ryttere. Foto: Canva Pro

Frosne fingre og kulde generelt

Det er ikke kun i forhold til hesten, at mange af jer er trætte af vinteren. Kolde fingre gør det nærmest umuligt at klikke en karabinhage op på grimen eller åbne ledet på folden. Derudover er det bare svært at ride i frost og snevejr. Men det kan lade sig gøre! Det er bare en anden oplevelse at ride igennem vinterlandskabet, end det er at ride en varm sommerdag.  

Løsninger:  

  • Forberedelse må være vejen frem! Vi har her samlet en liste over de ting, som kan gøre, at både du og din hest kommer bare lidt lettere – og varmere – igennem vinteren!  
3 tips til at få varmen i fødder og fingre
  • Hold hele kroppen varm med påklædning og fysisk aktivitet 
  • Sørg for at have gode strømper og vanter på 
  • Øg fysisk aktivitet i de kolde områder, for eksempel ved at bevæge fingrene 

Kilde: Samvirke  

Regn og mudder

Når der er regn fremfor sne om vinteren, giver det desværre de perfekte forudsætninger for mudder. Det kan være frustrerende for både heste og mennesker, når folden pludselig forvandler sig til ét stort mudderhul. Både sko og gummistøvler har det med at forsvinde i mudder!

Løsninger:  

  • Jeres bud er blandt andet knust beton og muddermåtter på folden.  
  • Ellers har vi samlet en række tips og tricks lige her, så du lettere kan komme igennem sæsonen med mudder i store mængder.  

LÆS OGSÅ: 8 wellness tips til at støtte din hest gennem vinteren 

Frosne vandkar

De frosne vandkar og vandslanger er også en genganger for mange af jer. Heldigvis har I også mange gode råd til, hvad man kan gøre! Mange af dem behøver ikke koste alverden og kan laves selv. Det er vigtigt, at din hest altid har vand til rådighed – også om vinteren!  

Løsninger:  

  • Invester i varmekabler omkring vandkar og vandrør eller andre typer af kar, som kan opvarme vandet. 
  • Store vandflasker med saltvand i vandkarret, da det skaber bevægelse og kan være med til at minimere isdannelsen.  
  • Du kan finde mange flere tips her, hvis du vil gøre en indsats for at undgå de frosne vandkar i løbet af vinteren. 

Hestsko og frost

Mange har heste, som går med sko. Frost, sne og sko må bare siges at være en rigtig dårlig kombination! Hesten får ofte sværere ved at stå fast, hvis der er glat. Derudover klumper sne og frost sig i skoen, og det gør, at nogle heste næsten får snestylter på.  

Løsninger

  • Selv om den lette løsning her ville være, at hesten kunne gå uden sko, så er det bare ikke en mulighed for alle. Vi har samlet nogle gode råd her, så du kan blive klogere på, hvad du blandt andet kan gøre ved isklumper under (heste)skoene. 

Dækken af og på

Dækkener er også en genganger for mange af jer. Hvor mange gram skal hesten have på, skal det tages af, når hesten kommer ind, og så er der alle de små reparationer, der ofte skal laves i løbet af dækkensæsonen.  

Løsninger:  

  • Den ultimativ nemmeste løsning er selvfølgelig at lade være. Det er bare langt fra en mulighed for alle. Der kan være mange grunde til, at din heste skal klippes og gå med dækken – eller gå med dækken, selv om den ikke er klippet (link til klippeartikel). Måske der er sygdom eller lignende, som gør, at et dækken er nødvendigt.  
  • Såfremt dækkenet ikke er til at komme udenom, har vi her samlet dækkents ABC her. 

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan vælger du det rigtige dækken i forhold til vejret

Overtøj af og på

Og det er faktisk ikke kun hesten, som skal have sit overtøj af og på. Det gælder også os mennesker, og det kan være frustrerende for mange af jer. Der skal altid lige lægges et par ekstra minutter til, når man skal ud af døren om vinteren, fordi det tager længere tid med alt det tøj, der skal på.  

Løsninger:  

  • Staldarbejde! Bevægelse får blodet og varmen rundt i kroppen.   
  • Termo, termo, termo! Termotøj er godt til at holde dig varm, og så kan en termokop med noget varmt at drikke også gøre underværker til de lange og kolde dage i stalden.  
  • De fleste af os ved nok godt, at lag på lag er den bedste måde at holde varmen på. Her kan varmen nemlig cirkulere mellem lagene, og du kan altid justere, hvor mange lag du har på (det kan jo være, du får varmen af lidt staldarbejde). 

Vi håber, at I kan bruge hinandens tricks og idéer og måske komme lidt nemmere gennem vinteren på den måde. Heldigvis bliver det jo forår igen på et tidspunkt. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce