Har din hest stress?

Ved du, hvad det betyder, når din hest kaster med hovedet, blinker med øjnene eller stivner helt? Det kan tegn på stress, som du bør reagere på.

Det er nemlig ikke kun os mennesker, som kan få stress. Mange af hestens stresstegn kan dog også – modsigende nok – vise sig, når hesten slapper af. Derfor er det vigtigt, at du altid kigger på din hest og situationen, når du skal vurdere, hvad din hest prøver at udtrykke.

Hvis du er i tvivl, bør du altid kontakte en dyrlæge eller en anden fagperson. Når din hest afviger fra sin normale adfærd, skal du reagere og undersøge, hvad det kan skyldes.

Annonce
Vidste du at ...?

Den biologiske forklaring bag det faktum, at stress svækker indlæringsevnen, skal findes i hestens hjerne. En stresset hest har en overophobning af cortisol i blodet, hvilket blandt andet har en negativ effekt på hippocampus, der er den del af hjernen, som har med indlæring og hukommelse at gøre. Det vil sige, at hesten ikke – eller kun i meget ringe grad – er i stand til at lære noget som helst når den er stresset. 

Kilde: Malgré Tout: Sådan lærer du din hest at håndtere stress 

Det er selvfølgelig helt normalt, at heste – ligesom mennesker – oplever kortvarig stress over en eksempelvis konkret situation. Det kan være ved høje lyd eller pludselige bevægelser. I langt de fleste tilfælde vil stressen altså hurtigt forlade hestens krop og sind. Langvarig stress kan eksempelvis forårsage mavesår og uønsket adfærd hos hesten, og derfor skal det tages alvorligt.  

LÆS OGSÅ: Derfor er det vigtigt at have en nysgerrig hest  

Hesten kan blandt andet udvise stresstegn, hvis den bliver presset for hårdt, mangler social interaktion, stimulering, ved forkert fodring eller for lidt motion. Du bør altid reagere, hvis din hest virker stresset over længere tid eller endnu værre begynder at udvise konfliktadfærd. Ofte vil de forskellige typer af adfærd opstå i sammenhæng. Der er altså ingen grund til at gå i panik, hvis din hest har noget af nedenstående adfærd.  

Halvlukkede øjne, blinker, slikker og tygger, gaber eller hapser græs  

Illustration: Benedikte Hansen//Malgré Tout

Ofte vil det være en copingmekanisme for hesten, hvis den udviser ovenstående adfærd. Gab er en måde, hvor hesten forsøger at sænke stressniveauet ved at aflede sig selv eller løsne eventuelle spændinger i kroppen. Øjnene vil ofte være en indikator på, at hesten prøver at lukke ned i en given situation. Gab derimod er ikke fordi, hesten er træt, men derimod for at få løsnet spændinger.  

Sammenknebne øjne, drejer hovedet væk, sænker hovedet eller klør forben med mulen  

Illustration: Benedikte Hansen//Malgré Tout

Ved denne type adfærd vil det være tydeligt, at hesten forsøger at undvige eller afvige fra det, den finder ubehageligt. Det kan være, at den drejer hovedet væk, når du kommer med hovedtøjet. Her kan det være værd at undersøge, om hovedtøjet sidder forkert. Hvis opgaven er for svær for hesten under jeres træning – ofte fra jorden – kan det også være, hesten begynder at klø sig på forbenet.  

Fryser og stirrer, fnyser, skraber i jorden eller ørene tilbage  

Illustration: Benedikte Hansen//Malgré Tout

De fleste hestemennesker har nok oplevet, at hesten pludseligt stopper op og får meget store øjne samt begynder at fnyse. Ofte fnyser hesten, hvis den står overfor noget, som den finder truende. Derudover kan det have flere betydninger, når hesten skraber i jorden eller har ørene tilbage. Generelt bør du dog reagere, hvis din hest udviser denne adfærd, da hesten ofte vil være højt i stressniveau på dette tidspunkt. Tilbagelagte ører vil ofte være et tegn på, at hesten er på vej til at bide eller på anden vis sige fra.  

Kaster med hovedet, snaking eller løber  

Illustration: Benedikte Hansen//Malgré Tout

I værste tilfælde vil hesten ofte løbe væk fra det, den forbinder med stress og ubehag – og ofte vil den også vrinske efter andre heste for at søge tryghed i flokken. Når hesten kaster med hovedet, er det som regel en god indikator på, at der er noget, som den bliver voldsomt frustreret over.  

Snaking er en flokadfærd, som primært hos vildhingste, men det kan også i sjældne tilfælde opleves ved tamme vallakker. Ved snaking vil hesten sænke hovedet og lægge ørene faldt ned. Halsen vil være under vandret og svinge fra ene side til den anden, og dermed ligner halsen altså en slange. Ofte bruges denne adfærd til at presse andre heste i en bestemt retning, men det kan netop også bruges, hvis hesten er stresset eller presset og vil have en eventuel fare til at forsvinde.  

LÆS OGSÅ: Pokerfjæs: Hestens adfærd røber ikke altid dens egentlige sindstilstand i stressfulde situationer 

Tjekliste, hvis din hest udviser stressadfærd

  • Får din hest tilstrækkeligt med grovfoder, og har den en tilpasset foderplan, som er justeret til dens aktivitetsniveau, race, alder og lignende? Der kan også være sygdomsrelaterede hensyn, du bør tage.  
  • Kommer din hest regelmæssigt på fold med andre heste, hvor den kan bevæge sig og socialisere? Og trives hesten i den flok, du har sat den i? Måske er flokken for stor eller for lille? Det kan også være, du skal kigge på køns- og alderssammensætningen samt antallet af timer, som din hest er ude.  
  • Kig også gerne på hestens boks eller løsdrift. Tænk over boksens indretning i forhold til krybbefoder, grovfoder og vand, men det er også vigtigt, at størrelsen passer til din hest. Måske din hest ikke trives med sin sidemakker. Det kan også være, at den bliver stresset af at kunne se døren (eller ikke se den), men generelt er det godt givet ud at forholde dig til, om boksen stresser din hest. Boksen eller løsdriften skal være et sted, hvor hesten kan slappe af.  
  • En flytning til et nyt sted kan også være med til at stresse din hest. Tænk gerne over at gøre flytningen så lidt stressende som muligt for din hest.
  • Hold øje med din hests afføring. Hyppig og tynd afføring kan være tegn på stress.
  • Hvis du oplever stresstegn under ridning, bør du altid kigge din ridning igennem i sømmene. Passer udstyret til din hest, gør du noget under ridning, som hesten synes er ubehageligt, eller har din hest ondt et sted? 
  • Helt generelt bør du altid få undersøgt, om din hest har ondt, hvis den udviser stressadfærd. Det gælder både fra jorden og under ridning.  

Kilder

Snakinginstallions: What is “snaking”?
PP Guild Pet Professional Guild Australia: Expressions of stress due to fear og frustration
Horseconsult: Heste kan få mavesår af stress. Lær symptomerne at kende
Pavo: Naturlig ædeadfærd
Pavo: Stress hos heste: Tips til mere ro
Jeanette Glerup: Forstå Hestens Nervesystem og Træn Med Mindre Stress

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce