Malgré Touts tjekliste til sommeren

Sommeren er over os, og det er skønt! Selv om din hest måske går på døgnfold, er det vigtigt, at den bliver tilset dagligt. For selv om mange ting er lettere om sommeren, er der fortsat opgaver, som du ikke slipper for som hesteejer. Ofte er hesten mere i hænder om vinteren, men det er også vigtigt, at hesten bliver tjekket til om sommeren.

Vi har samlet en liste med  nogle af de ting, som du skal huske, når du kommer i stalden henover sommeren. 

Annonce

Sygdom

Der er en række sygdomme og lignende, som ofte hører sommeren til. Forfangenhed, eksem eller øjne, som løber, er blot nogle af de ting, du skal være opmærksom på i løbet af sommeren. Det skal du naturligvis året rundt, men nogle sygdomme hører som oftest bare sommeren til. Tjek din hest for små skrammer og eventuelle infektioner. 

En god tommelfingerregel er, at du skal kende din hests normal tilstand. Heste kan eksempelvis godt have puls i benene, når det er varmt, uden det betyder, at den er forfangen. Derudover er det vigtigt, at du holder øje med, om din hests øjne løber i vand, da det kan være øjenbetændelse – og det bliver ikke just bedre, hvis insekter sætter sig. 

Udstyr

Hvis du har en hest, som går med eksempelvis fluemaske, mundkurv eller insektdækken er det vigtigt, at du holder øje med, om udstyret passer og sidder korrekt. Hvis du løbende holder øje, kan du undgå, at din hest får sår eller lignende af udstyret. Det gælder naturligvis også hvis hesten går med grime. Tjek, at alle spænder er intakte, så det ikke irriterer din hest eller forårsager skade.  

Måske er den lyse sommer der, hvor du kan få tjekket dit rideudstyr igennem og eventuelt rengøre og pudse det.  

Stalden

Hvis din hest ikke kommer ind om natten, har du formentligt tømt boksen for strøelse. Måske du kun bruger den kortvarigt til fodring eller lignende, men husk, at der gælder samme regler, som der gør om vinteren. Det vil sige, du fortsat skal fjerne klatter på både staldgangen og i boksen. Og nu du alligevel er i stalden, så husk lige, at der fortsat skal fejes, når du har haft hesten inde. Det samme gør sig gældende, hvis du strigler ude – husk at feje løse hår op og fjerne klatter.  

Læs også: Derfor er det bare sjovere at have hest om sommeren

Sommeren kan desuden bruges til at gå stalden igennem, gøre boksene rene og eventuelt kalke stalden. Tjek gerne, at alle bokslåger funger, alle krybber sidder fast, vandkopperne virker, og at der ikke er skarpe genstande eller lignende, som hesten kan komme til skade på. Det er nu, der er tid til at få det fikset, før hestene igen skal ind for natten.   

Stalden skal også vedligeholdes og holdes pæn og ren om sommeren. Foto: Canva Pro.

Folden

Hold øje med din hests fold. Det vil sige, at du altid skal sikre dig, at hegnet er intakt, at der er strøm i hegnet, hestene har adgang til rent vand, at der ikke ligger løse halmsnore eller lignende på folden, og måske der også skal tages klatter på folden. Du skal desuden sikre dig, at der ikke er giftige planer på folden.  

Når der er meget varmt om sommeren, skal du sørge for, at din hest kan søge skygge ved enten store træer eller i et skur. Alternativt kan det være nødvendigt at have den inde i boksen de timer, hvor det er varmest.  

Fodring

På mange opstaldningssteder får hestene foder to gange om dagen – eller flere – hen over vinteren når hestene kommer ind for natten. Hvis du derimod selv skal stå for fodring om sommeren, kan det være godt givet ud at give din hests foderplan et serviceeftersyn. Skal den have mere eller mindre af noget, når det er sommer? Skal den eksempelvis have elektrolytter eller salt? Rider du måske mere eller minde, end du gør om vinteren? Derudover kan mash være en god måde at hjælpe din hest til lidt ekstra væske i sommervarmen.  

Ridning

Det er hverken rart for hest eller rytter at ride midt på dagen, hvor det er varmest. Derfor kan du med fordel prøve at planlægge din dag sådan, at din ridetur foregår i dagens yderpunkter. Det vil sige enten tidlig morgen eller sen aften. Hvis du alligevel er nødt til at ride midt på dagen, skal du gerne tilpasse din træningsmængde til varmen. Hold masser af skridtpauser, så du undgår hedeslag – hos både dig selv og hos din hest.

Læs også: 5 alternative måder at køle hesten ned i sommervarmen

Insekter

Hen over sommeren er der mange insekter, som kan være til gene for både dig og din hest. Brug derfor gerne en god insektspray, hvis du oplever, at der er mange insekter i jeres stald eller på jeres ridetur. Derudover skal du være opmærksom på flåter og tæger – hos både dig selv og din hest – samt hestebremser.  

Vand, vand, vand

Vand har mange funktioner om sommeren. Det er naturligvis vigtigt, at din hest altid har rent vand til rådighed døgnet rundt. Det vil sige vand uden alger, bakterier eller andet i, og derfor skal du huske at gøre hestens vandkar rent efter behov. En hest har i gennemsnit brug for omkring 25 liter vand om dagen – afhængig af temperatur, størrelse og træningsniveau. Nogle heste kan lokkes til at drikke lidt mere, hvis du hælder en lille smule æblejuice eller melasse i vandet, men undgå at gøre dette til en vane. 

Desuden kan du bruge vand til at afkøle din hest efter behov, men husk at være opmærksom på eventuelle tørkeperioder, og en god måde at spare på vandet er at bruge spand og svamp. 

Skyl gerne din hest i lunket vand på de rigtig varme dage. Foto: Canva Pro.

Hove

Hestens hove vokser ofte hurtigere om sommeren, og derfor kan det være, du skal have besøg af din smed eller hovtrimmer oftere, end du skal om vinteren

Solbeskyttelse

Selv om din hest har mulighed for at søge skygge på folden, kan det være nødvendigt med ekstra solbeskyttelse, særligt til lyserøde muler. Du kan enten bruge solcreme, zink eller deciderede masker, som kan beskytte din hest mod solens stråler.  

God sommer – og husk, at mange af vores tips gælder for både hest og rytter. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce